Възможностите за инвестиции на българския капиталов пазар ще представи директорът „Корпоративно развитие“ в Българска фондова борса Петър Кемалов по време на втората конференция на Darik Business Review за 2023 г. - Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Той ще разкаже още какво представлява концепцията за т. нар. отговорно финансиране, кои са новите инструменти за измерване на устойчивостта на бизнеса, ще представи и новите инициативи на БФБ. 

Петър Кемалов

Кой е Петър Кемалов?

Петър Кемалов има над 15 години опит в областта на капиталовите пазари. Той е лицензиран инвестиционен консултант и е преминал специализации в Американската комисия за ценни книжа и борси и в Академията на немския оператор Дойче Бьорзе.

В последните години ръководи звеното в борсата, което се занимава с проучвания и анализи, като има дейно участие в разработване на всички нови продукти и услуги на БФБ.

В аванс

Ето и няколко акцента в аванс по темите, които експертът ще засегне по време на Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Защо да инвестирам на българския капиталов пазар и какво повече ми дава той?

Няколко са причините, които биха поставили българския капиталов пазар във фокуса на инвеститорите. На първо място, това е възможността за добри капиталови печалби – от началото на тази година основният индекс показа ръст от над 25%.

Изненадващо или не, SOFIX изпревари повечето индикатори както в региона на Югоизточна Европа, така и на развитите пазари в Западна Европа и САЩ, а някои от основните сини чипове регистрираха ръст от над 70% за периода.

БФБ е с огромен потенциал за растеж, като имаме предвид и сравнително ниските нива на коефициента цена-печалба на основния индекс. Не на последно място, на БФБ има немалък брой дивидентни компании, които са удобен инструмент за по-консервативните инвеститори.

Как БФБ привлича нови инвеститори?

Основен фокус в дейността на БФБ е привличането както на нови инвеститори, така и на нови емитенти, доколкото смятаме, че нови и качествени инвестиционни възможности е нещото, което би привлякло вниманието както на съществуващите, така и на нови инвеститори.

БФБ е в постоянен контакт с всички основни местни институционални инвеститори, водени от общата цел за развитие на капиталовия пазар.

Особено показателно в тази връзка е взаимодействието ни по линия на beam пазара, където борсата успешно комуникира с представителите на частния и публичния капитал и резултатите са налице - от началото на 2021 г. пазар beam привлече 16 дружества, които набраха над 50 млн. лв.

Радостни сме, че развитието на beam доведе до ръст на новите инвеститори на пазара, които за последните 3 години са около 10 000.

Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие ще се състои на 19 октомври от 13.30 ч. в Hyatt Regency Sofia, а входът е свободен.

Програма на събитието ще намерите тук.

Форумът се осъществява с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект. Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.