Анализаторите и инвеститорите, искащи да оценят икономическите перспективи на Индия, обикновено взимат предвид компаниите, които строят жилища, произвеждат потребителски стоки, евтини превозни средства и предоставят основни услуги, като осигуряване на електричество и транспорт.

Всеки от тези сектори в момента изпраща смесени съобщения - достатъчно добри новини, за да оправдаят надеждите за продължаващ икономически растеж, но с предупреждения, които изискват предпазливост. 

Една индустрия обаче изпраща недвусмислен сигнал и то силен. От април насам цената на акциите на Premier Explosives се е увеличила повече от два пъти. Капитализацията на Solar Industries - друг производител на експлозиви, е скочила четирикратно от 2021 г. насам. 

Има и други индийски компании за производство на динамит, които се радват на подобна тенденция, пише The Economist. 

Каква обаче е причината?  

Индия започва да произвежда експлозиви през 40-те години на миналия век - по времето, когато получава своята независимост от Великобритания. Повечето от инженерите и технологиите идват от британския концерн Imperial Chemical Industries.

Държавната минна компания Coal India, която стои в основата както на вътрешното производство на енергия, така и на индустриалното развитие, отдавна е най-големият клиент на взривните компании.

Тъй като мините ѝ са разпространени в цяла Индия и транспортирането на експлозиви на дълги разстояния обиковено се избягва, в различните региони на страната са създадени отделни компании, които да обслужват обектите на Coal India. 

Тази географска дисперсия се запазва, когато на пазара се появяват и други клиенти, освен мините. Днес Индия може да се похвали с 36 големи производители на експлозиви.

В продължение на дълъг период от време бизнесът се развива добре, но не показва никакви бомбастични резултати. Бурният растеж в последно време произтича от комбинацията от няколко фактора. 

Търсенето от страна на Coal India, която има за задача да задоволи нарастващите енергийни нужди на страната, остава стабилно. То обаче е допълнено от бум в местната строителна индустрия.

Експлозивите се използват при добива на варовик, който е необходим за производството на цимент и стомана. Те също така са незаменими в обширното разчистване на земя за нови пътища и тунели, които са част от инфраструктурните амбиции на правителството.

И накрая, производителите на експлозиви се възползват от увеличените разходи за отбрана в Индия и на други места по света.

Munitions India, създадена през 2021 г. при реорганизация на няколко контролирани от държавата компании за производство на боеприпаси, бомби, ракети и експлозиви, е запълнена с поръчки до март 2025 г. Сред купувачите има 7 компании в Европа, 4 в Африка и 2 в Близкия изток.

Силната позиция на Индия

В миналото този износ беше ограничен от опасностите при транспортиране на неща, които могат да се взривят. Основните суровини за производство на експлозиви, като различните видове нитрати, пък бяха широко достъпни навсякъде.

Съвременните експлозиви са значително по-стабилни, което ги прави по-малко опасни за придвижване, но рисковете за околната среда при създаването им възпират много страни да развиват местно производство.

Доскоро Китай, който е другият голям производител на експлозиви, получаваше голяма част от аутсорсинга на този бизнес. С нарастването на геополитическото напрежение обаче, много клиенти, особено на Запад, вече търсят алтернативи на китайските доставчици. 

Точно това е и причината, поради която възходът на индийските фирми, като Premier и Solar, едва ли ще отшуми скоро, пише изданието.