Руската рубла днес поскъпна сериозно спрямо щатския долар, еврото и китайския юан, след като президентът Владимир Путин нареди на част от големите износители да продадат чуждата си валута, за да стабилизират обменния курс.

Рублата поевтиня до най-ниските си нива в седмиците след инвазията в Украйна и продължи да понижава стойността си, на фона на по-малкия износ и инвестиции в страната.

„Рублата поскъпва днес, дори очаквам да я видим на нива от 88-92 спрямо долара в края на годината“, според Евгений Коган, професор в Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“.

В момента рублата се търгува на ниво от 97.30 спрямо щатския долар, след като по-рано достигна и ниво от 96.45, което се случва за първи път от 27 септември насам. Професорът посъветва бизнеса да прави своите планове за 2025-2026 г. при курс от около 100-105 рубли за долар.

Главният финансов директор на най-голямата банка в страната е още по-голям оптимист за рублата. Според него, тя ще се разменя за около 85-90 рубли за долар.

Вчера президентът Владимир Путин подписа указ, който налага задължителна продажба на валутните приходи от страна на някои износители, като мярката ще се прилага в рамките на шест месеца.

По-рано през седмицата руската валута поевтиня до 18-месечно дъно от 102.34 рубли за долар.