Колите с нулеви въглеродни емисии постоянно увеличават популярността си, но управлението на електрически превозни средства е почти невъзможно на места с ограничена инфраструктура за зареждане.

Stella Terra дава заявка, че може да промени това. Зеленият високопроходим автомобил в цвят каки използва слънчеви панели на покрива си, за да зарежда електрическата батерия, което означава, че може да изминава дълги разстояния, захранван изцяло от слънцето, съобщава CNN.

Създадено от екип от студенти в Технологичния университет в Айндховен (TUE), първото в света офроуд превозно средство със слънчева енергия може да помогне за разширяване на електрическата мобилност в отдалечени райони, където пътната мрежа е по-слабо развита и енергийната инфраструктура не е толкова надеждна.

Новото превозно средство може да помогне за спешна помощ и доставки на жизненонеобходими продукти, казват разработчиците на новия модел. 

Екипът им тества превозното средство в Мароко по-рано този месец, изминавайки повече от 1000 километра между северното крайбрежие на страната и пустинята Сахара на юг. Колата е тествана на всеки тип повърхност, която предлага суровата африканска пустош. 

Автомобилът, който има разрешение за движение по пътищата, има максимална скорост от 145 километра в час. В слънчев ден обхватът на батерията му е около 710 километра по пътища и около 550 километра извън пътя, в зависимост от повърхността.

При облачни условия екипът изчислява, че обхватът може да бъде с 50 километра по-малък.

Превозното средство се е оказало с една трета по-ефективно от очакваното по време на пътуването, а олекотената му конструкция понижава вероятността от засядане на неравен терен и оказва по-малко напрежение върху окачването.

Соларна иновация 

Електрическите високопроходими автомобили са по-тежки от стандартните превозни средства, задвижвани от електродвигател, като изискват по-големи и по-тежки батерии за захранване.

Минимизирането на теглото на автомобила е от съществено значение и екипът от 22 студенти се фокусира върху това да направи всеки елемент ултраефективен. Със своите 1200 килограма, Stella Terra тежи с около 25% по-малко от средностатистическия SUV.

Аеродинамичният дизайн също така намалява съпротивлението и използва леки и здрави композитни материали за намаляване на теглото. Едно от предимствата на слънчевите панели е, че позволяват използването на много по-малка батерия, защото тя се зарежда по време на шофиране.

Stella Terra се основава на идеята за захранван със слънчева енергия кемпер, произведен преди това в университета, а дизайнерите са направили елементите на джипката годни за многодневни пътувания на дълги разстояния.

Седалките на колата, например, могат да се поставят в напълно хоризонтално положение, за да могат да се ползват като легло. Когато колата е неподвижна, слънчевите панели могат да се удължат, за да се увеличи максимално зареждането, като същевременно служат и като тента за сянка.

Екипът е проектирал високоефективни преобразуватели на слънчеви панели и се надява те да бъдат от полза за соларната индустрия.

От планинските върхове до пясъчните дюни

След представянето на прототипа през септември, екипът пътува до Мароко, за да тества колата на сериозни офроуд терени. Започвайки от Танжер, Stella Terra преминава през скалистата планинска верига Риф, където бързите изкачвания и спускания изпитват автомобила в първото офроуд предизвикателство.

Насочвайки се на юг през Фес, екипът тества колата по планинските пътеки на Миделт - един от най-високите градове в Мароко, и завършва пътуването си в пясъчните дюни на пустинята Сахара. 

Още в началото на пътуването създателите на електрическия високопроходим модел се сблъскват с проблеми, тъй като кормилната система се чупи, но успяват да намерят нови части и да я поправят в местен сервиз.

Пътуването не е засегнато от мощното земетресение, което удари Мароко в началото на септември, но поради огромното въздействие на бедствието върху страната, екипът на Stella Terra решава да обедини усилията си с Червения кръст в кампания за групово финансиране, за да помогне на засегнатите.

Концептуален модел или възможна реалност?

Лабораторията за автомобилни иновации на TUE експериментира със слънчеви превозни средства повече от десетилетие, произвеждайки концептуални автомобили, които обикновено са с дизайн, който "изпреварва" пазарните тенденции с 5-10 години.

Голямо предизвикателство е превръщането на концептуалния автомобил в такъв, който може да се произвежда масово. Възпитаници от първия студентски екип по програмата TUE Solar обявиха през 2022 г., че тяхната компания Lightyear започва производство на автомобил, оборудван със слънчеви панели.

По-рано тази година компанията обяви фалит, преди да стартира отново месеци по-късно, за да се съсредоточи върху нов, по-евтин модел.

Създателите на Stella Terra се надяват, че техният кснцептуален SUV ще може да влезе в масово производство в близко бъдеще.