Над 50% от рибата и рибните продукти, продавани от Лидл България у нас, идват от производствената база на Вастон 2 в Костинброд. Компанията е основен доставчик на веригата в продуктовата категория с реализиран съвместен оборот от около 8 млн. евро без ДДС за 2022 г.

Основните продукти, доставяни от фирмата, са пъстърва, сьомгова пъстърва, ципура, лаврак, както и различни видове замразена риба.

Сътрудничеството между Лидл България и Вастон 2 стартира през 2010 г. - още със стъпването на веригата на българския пазар.

За успешното партньорство голяма роля изиграва значителният опит на дружеството в търговията с риба, посочва Любен Стойчев, който е част от екипа на отдел „Стоково снабдяване“ в ритейлъра.

30 години опит

Вастон 2 е основана през 1993 г., като първият й обект се намира в столицата. Разширявайки дейността си, компанията инвестира 3 млн. лева в нова производствена база в Констинброд през 2021 г., която е с голям капацитет и модерно оборудване.

Разположена на площ от 1 100 кв. м, тя включва цех за разфасовка и пакетиране, складови пространства и няколко хладилни камери.

Капацитетът на базата е между 7 и 8 тона готова продукция от охладена риба на смяна, като за компанията в момента работят 50 души, разказва съдружникът във Вастон 2 Албена Стефанова.

Ефектът Лидл

„Ще успеете ли да се справите?“ – на този въпрос, зададен му от представител на Лидл Германия преди старта на сътрудничеството на Вастон 2 с ритейлъра, Христо Георгиев отговаря уверено „Да“. Днес допълва: „Оказа се трудно, но постижимо“.

Компанията трябва да се нагоди към „германския начин на работа“ – както го определя Георгиев, налагащ строги норми и непрекъснат качествен контрол.

Днес дружеството е сертифицирано по международно признатия стандарт IFS, с който гарантира високо качество и безопасност на своите процеси и продукти. За качеството на рибата следи и мониторинговата програма Codex Verified, която се прилага у нас единствено от Лидл България.

Управителят на Вастон 2 споделя и че именно разширяването на бизнеса на веригата в страната и необходимостта от доставката на все по-големи количества и разнообразие от продукти водят компанията му до решението да инвестира в новата производствена база в Костинброд.

Сътрудничеството с ритейлъра отваря и възможности за износ пред дружеството. Първият продукт - охладена изчистена пъстърва, е реализиран през 2016 г. в Гърция, след което за Румъния се изнасят пъстърва, ципура и лаврак.

За периода 2018-2020 г. износът, който компанията реализира, достига около 20% от оборота й. За 12-те години съвместна работа с Лидл пък Вастон 2 успява да увеличи оборота си над три пъти.

Зелени инвестиции

Сътрудничеството с Лидл България променя модела на работа на Вастон 2 и в областта на зелените инвестиции. Компанията намалява дебелината и цвета на опаковките си в унисон с кампанията на ритейлъра „Опаковано отговорно“.

Тя инвестира 250 хил. лв. в соларна система с мощност 100 киловата, инсталирана върху покрива на производствената й база и целяща да задоволи до 60% от енергийните й нужди.

Увеличава се консумацията на риба у нас

Рибата и рибните продукти са едни от най-търсените продуктови групи в обектите на ритейлъра у нас, посочва Любен Стойчев, който е част от екипа на отдел „Стоково снабдяване“ в Лидл България. На година веригата продава у нас около 2000 тона риба и рибни продукти.

Наблюдава се нарастване на консумацията на риба в страната, казва Стойчев, подкрепен от Христо Георгиев, който допълва, че тази тенденция е част от стремежа на българина към здравословно и балансирано хранене.

Малко над шест килограма риба и рибни продукти (6.1 кг) се консумират на човек годишно в България, сочат данните на Националния статистически институт за 2022 г. През 2017 г. този показател възлиза на 4.9 кг на човек от домакинството на годишна база, като от тогава устойчиво расте.

Най-висока консумация на риба и рибни продукти е регистрирана у нас през пандемичната 2021 г. – 6.2 кг.

Въпреки това, българинът слага на трапезата си подобна храна много по-рядко, в сравнение със средното за страните от Европейския съюз ниво от 23 кг на година, според данни на Евростат.