На днешната дата преди 36 години Уолстрийт отчита най-голямото си дневно понижение в историята. Индексът Dow Jones завършва сесията със спад от 22.61% - близо двойно повече от следващия най-голям срив (-12.93%), отчетен в началото на пандемията (16 март 2020 г.)

Още два пъти в историята индексът на сините чипове губи повече от 10% - на 28 и 29 октомври 1929 г., когато се разделя с 12.82 и 11.73%, съответно. Близо до двуцифрен спад е и на 12 март 2020 г., когато Dow Jones пада с 9.99%.

Какво се случва на 19 октомври 1987 г.?

Пазарът през първата половина на 1987 г. отчита едни от най-добрите си месеци, като до края на август DJIA записва ръст от 44%. В предходните 5 г. стойността на индекса се увеличава трикратно, което, според много пазарни наблюдатели, прави акциите силно надценени

В средата на октомври правителството на САЩ обявява по-голям от очаквания търговски дефицит, което води до спад в стойността на долара.

Положението се влошава още повече, когато на 15 октомври Иран удря с ракета американски танкер в кувейтски води. Ситуацията се повтаря и на следващия ден, когато е ударен още един танкер.

Това води до понижение от 4% на индекса, но разпродажбите все още не са започнали. Връхната си точка те достигат на 19 октомври, когато САЩ обстрелва иранска петролна платформа в отговор на атаката по танкерите.

Новината бързо се разпространява и започват масови разпродажби на световните борси, които по-късно продължават и в САЩ. Индексът S&P500 също отчита най-голямото си понижение в този ден, като пада с над 20%.

Паниката в този понеделник е толкова голяма, че офертите за покупка по отделните позиции са рядкост и са изпълнявани веднага заради огромното количество продавачи.   

"Чувството на пазара в този ден е все едно някой в киното е извикал „Пожар“, казва Андрю Груув, главен изпълнителен директор на Intel по това време. 

Според част от анализаторите, големият спад се дължи отчасти и на търговията с автоматизирани програми. Спадът на индекса с близо 10% в предходната седмица им дава сигнал за продажба, който се изпълнява още в началото на първата за седмицата борсова сесия.

Това води до вълна от нови поръчки на по-малки инвеститори, които усилват разпродажбите.

Пониженията през октомври се пренасят и на други борси, като до края на месеца пазарите в Канада, Великобритания, Австралия, Испания и Хонконг губят между 22 и 45% от стойността си. Най-големи обаче са загубите в Нова Зеландия, където основният индекс пада с около 60% от върха си.

Редица анализатори отдават случилото се на 19 октомври и на други причини, сред които слаба ликвидност, пазарна психология и дори „Голямата буря“ в Англия, която предизвиква затварянето на пътищата и много от трейдърите не стигат до офисите си в Лондонското сити.