Щатските технологични гиганти са добавили 2.4 трлн. долара към пазарната си капитализация в година, минаваща под знака на въодушевлението около изкуствения интелект (AI), сочи нов доклад на компанията за рисков капитал Accel.

В годишния си доклад Euroscape от Accel посочват, че цените на акциите на големите компании, като Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Nvidia, са нараснали средно с 36% на годишна база.

Nvidia се присъедини към компаниите с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара. Високопроизводителните й чипове стоят зад много от усъвършенстваните модели с генеративен изкуствен интелект, които създават ново съдържание от огромни обеми от данни, върху които са обучени.

Индексът Euroscape на Accel, който включва сериозни имена в сферата на облачните технологии и софтуера SaaS, като Salesforce, Palantir и Unity, нараства с 29% от началото на годината.

Миналата година положението в сферата на облачните технологии и SaaS не бе добро. Общо 1.6 трлн. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на компаниите, според Accel. Сега има признаци, че натискът отслабва.

По-бързо възстановяване от това след спукването на дотком балона

Технологичният борсов индекс Nasdaq Composite се завърна на 80% от рекордната си стойност в рамките на 18 месеца, според Accel, което е доста по-добро представяне, в сравнение с това след спукването на дотком балона през 90-те години.

Тогава на Nasdaq му бяха необходими около 14 години, за да достигне това ниво, посочват от Accel.

Годината на AI

AI беше основната технология зад силното представяне на облачните технологии и SaaS през 2023 г., според Accel и не е трудно да се види защо.

Светът е силно развълнуван относно инструментите с генеративен AI, като ChatGPT на OpenAI, Bard на Google и Claude на Anthropic.

“Генеративният AI е нещо, което дава нова дефиниция на софтуера,” казва пред CNBC Филип Ботери, партньор в Accel. "Всяка софтуерна компания използва генеративния AI. Трябва да мислите за това като за нещо, което е широко разпространено.”

САЩ е лидер по финансирането на сделки с генеративен AI, като компании, например OpenAI и Anthropic, набраха милиарди долари. OpenAI набра най-голяма сума — 10 млрд. долара, а Inflection се нарежда на второ място с 1.3 млрд. долара.

В Европа три от най-големите рундове за набиране на средства във връзка с генеративния AI бяха осъществени във Франция — Hugging Face (235 млн. долара), Poolside (126 млн. долара) и Mistral AI (113 млн. долара).

Броят на компаниите с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара се върна до нивата отпреди COVID-19, като AI заема много по-голям дял сред новите еднорози. В Европа и Израел 40% от новите ендорози развиват дейност в сферата на генеративния изкуствен интелект. В САЩ този дял е 80%.

Пренасочване на фокуса към рентабилността

Тази година беше трудна за технологичната сфера, като набирането на средства и пазарните оценки паднаха рязко, тъй като инвеститорите станаха по-предпазливи към сектора.

Технологичните компании имат склонност да приоритизират растежа пред печалбата в краткосрочен план. На фона на по-високите лихви обаче, инвеститорите пренасочват пари от компаниите с очакван голям растеж, което увеличава цената на капитала.

Сделките с участието на големите технологични компании са затруднени през тази година, тъй като регулаторите предприемат мерки спрямо тези компании вследствие на опасенията, че ще станат прекалено големи.

Тази година има само 10 сделки с участието на големи технологични компании, отбелязват от Accel. Броят им пада рязко, в сравнение с предходни години. През 2021 г. придобиванията с участието на компаниите от FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix and Google) бяха 27, а през 2022 г. - 26.

Една от сделките, подложена на голям натиск от регулаторните органи, беше придобиването от страна на Microsoft на Activision Blizzard, която стои зад видеоигри като Call of Duty, Candy Crush и Crash Bandicoot.

Двете компании най-накрая финализираха сделката през миналата седмица, след като получиха благословията на британските регулатори. Това обаче се случи едва след продължилите дълго време спорове между двете страни.