Какаото - една от основните съставки в шоколада, поскъпна до най-високата си стойност от десетилетия, на фона на по-топлото и сухо време, което намалява реколтата от суровината.

Фючърсите на какаото поскъпнаха до 3 786 долара за тон вчера - най-високата цена от 1979 г. насам.

Повишението се случва във време, в което какаовите насаждения са изложени на доста по-топло за сезона време с по-малко дъждове в страните от Западна Африка, които са и най-големите производители.

Според анализатора на земеделския институт на Wells Fargo Дейвид Бранч, в Гана, Камерун, Нигерия и Кот д'Ивоар се добива около 75% от какаото по света.

По думите на Бранч, какаото е култура, която расте при постоянни температури, висока влажност и обилни дъждове, както и в богати на азот почви. Много от тези метеорологични условия не са налице през сезона, което намалява реколтата.

По-топлото и сухото време са следствие на Ел Ниньо, като се очаква да продължи и през 2024 г.  

Ел Ниньо, или “малкото момче” на испански, е природен феномен, при който се наблюдава затопляне на водата на океанската повърхност, което се случва по естествен път средно на всеки между 2 и 7 години. Той оказва значително влияние върху времето, горските пожари, екосистемите и икономиките по света.

2023 г. е втората поредна година, в която се отчита дефицит на какао в световен мащаб. В съчетание с вече повишената цена на захарта, все повече големи производители на шоколад прибягват до увеличение и в цената на сладкия деликатес. 

Цената на шоколадовите бонбони през този септември е със 7.5% по-висока спрямо година по-рано, пише CNBC.

Очаква се само в САЩ потребителите да похарчат 3.6 млрд. долара за лакомства на фона на приближаващия Хелоуин, което е доста повече от рекордните 3.1 млрд. долара, отделени преди година.

От Mars посочват пред щатското издание, че: „Както много индустрии, компанията работи в условия на повишена инфлация и ръст в цените на суровините“.

От един от най-големите производители на сладки изделия добавят, че се опитват да понижат други свои разходи, за да може да предложат по-ниски цени на продуктите на своите клиенти.

От премиум компанията Dandelion Chocolate пък са на мнение, че понякога големината на шоколадовите барчета трябва да се намали, за да съумеят компаниите да запазят цената. 

Dandelion плаща по над 7 000 долара за тон от най-качественото какао, което влага в продуктите си.