През 2017 г. Швейцария стана първата страна в Европа, която разреши насекомите да се продават като човешка храна.

Одобрението на регулаторите обаче беше по-лесната част за производителите на хранителни продукти от буболечки.

Сега те трябва да преодолеят това, което някои експерти наричат "фактора гнус" - инстинктивното усещане сред много хора, че насекомите не са нещо, което трябва да поставят в устата си, пише The Wall Street Journal.

Един от начините е индустрията да спечели на своя страна онези потребители, чиито вкусове тепърва се формират - децата.

Тимъти Оливие, който работи за асоциацията Swiss Insects, обединяваща различни производители на продукти от насекоми за човешка консумация, организира дегустации в училищата. 

През последните четири години той обикаля швейцарските училища, рекламирайки ползите от яденето на насекоми.

„Учениците са млади и по-отворени към новостите. В един момент - ако не утре, то по-късно, те ще включат насекомите в диетата си“, смята Оливие. 

Доскоро западната цивилизация се стремеше да държи насекомите далеч от храната. В много държави регулаторите все още ги разглеждат като заплаха за човешкото здраве.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, например, класифицира насекомите, които не са поставени умишлено под формата на съставка, като „замърсители".

Но сега повече правителствени служители, академици и компании искат да превърнат насекомите в полезна добавка към хранителната диета. 

Насекомите са екологично чист източник на протеини и витамини и генерират много по-малко вредни емисии, в сравнение с отглеждането на едър рогат добитък, свине и други селскостопански животни.

Учените казват, че са безопасни за консумация, при условие че са отгледани в контролирана среда.

Хората в Азия, Африка и Южна Америка отдавна ядат насекоми - от пържените скакалци в Тайланд до печените мравки в Колумбия. Някои от децата, посещаващи презентациите на Тимъти Оливие, са свикнали с консумацията на такива същества, защото са пътували в тези части на света

Европейският съюз през 2021 г. последва Швейцария и досега е разрешил четири вида насекоми за консумация от човека - жълти червеи, мигриращи скакалци, щурци и малки брашнести червеи.

В САЩ агенцията по храните няма нищо против използването на протеин от насекоми, стига продуктът да е направен в съответствие с добрите производствени практики.

Но, въпреки това, производителите на "лакомства" от безгръбначни се затрудняват с намирането на масова аудитория за продуктите си на Запад. 

"Не е проблем да накараме хората да опитат насекомите веднъж, от любопитство. Истинското предизвикателство е да превърнем това в тенденция и част от диетата", коментира пред WSJ Бастиен Рабастенс, основател на базираната в Париж Jimini’s, която продава брашнени червеи със солен маслен карамел, скакалци с жълто къри и множество други ястия, базирани на насекоми. 

След като през януари тази година Европейският съюз разреши брашното от щурци да се използва като хранителна съставка, някои политици критикуваха остро решението на администрацията. Някои организации дори видяха в него лобистки натиск срещу месопреработвателите. 

Движението за насърчаване на яденето на насекоми обаче води своето начало още преди десетилетие, когато Организацията по прехрана и земеделие публикува доклад от 200 страници, изтъкващ предимствата на безгръбначните като източник на протеин.

Оттогава в индустрията за отглеждане на насекоми са инвестирани милиарди долари, като до момента те се използваха основно като съставка за фуражи. Но засега компаниите в САЩ и Европа не успяват да постигнат особено големи успехи в налагането на тези продукти като човешка храна. 

Швейцария е едно от редките изключения, тъй като много от продуктите могат да се намерят в супермаркетите в страната. 

Essento отглежда собствени брашнени червеи в малко съоръжение в хълмовете северно от Цюрих. Процесът е прост - малките яйца се поставят върху органично зърно в купчини пластмасови кутии, като се добавя малко вода. Червеите са готови за събиране след няколко седмици.

След това червеите се варят в уред за готвене на юфка, който ги убива незабавно. Процесът има за цел да отговори на нарастващите опасения в индустрията, че насекомите страдат, когато бъдат убивани.

„Не знаем какво чувстват. Каквото и да правим, вероятно е добра идея да бъдем бързи“, казва ветеринарят Бен Щайнер, който управлява фермата. 

Наличието на ядливи закуски от насекоми по рафтовете на швейцарските супермаркети означава, че много деца, присъстващи на презентациите на Оливие, вече са ги опитали. 

13-годишната Сидни Солдини разказва, че наскоро е купила малко от тях и е нахранила приятелите си, без да им каже какво има вътре. „Като си помисля за насекомите, това е малко отвратително. Но пък беше вкусно", казва Сидни.