Ако се чувствате самотни, не сте сами - един на всеки четирима възрастни по света е в същата ситуация, сочат данните от ново проучване на Meta-Gallup.

Проведено в 142 страни, то установява, че 24% от хората на възраст 15 и повече години заявяват, че се чувстват много или сравнително самотни.

Проучването открива също, че нивата на самота са най-високи при младите, като 27% от хората между 19 и 29 години признават, че изпитват това чувство. Най-ниски са процентите при възрастните хора - само 17% от хората на 65 и повече години се чувстват самотни.

Над половината от възрастните на 45 и повече години посочват, че изобщо не се чувстват самотни, докато по-голямата част от тези под 45 години отговарят, че са поне малко самотни.

„Има много изследвания, сочещи опасностите от самотата и социалната изолация сред по-възрастните“, казва Елин Мейз, старши научен консултант в Gallup, пред CNN.

"Това проучване „е наистина добро напомняне, че самотата не е просто проблем на остаряването – това е проблем, който може да засегне всеки на всяка възраст,“ допълва тя.

Въпреки че е регистрирана малка или никаква разлика между мъжете и жените, в 79 от 142 страни нежният пол се смята за по-самотен.

Епидемия от самота

Около 1000 души от всяка страна са анкетирани в периода от юни 2022 г. до февруари 2023 г. В тези държави живее около 77% от възрастното население на света, според проучването.

Според Световната здравна организация, опасностите от самотата включват отрицателно въздействие върху психическото и физическото здраве, което дори може да доведе до ранна смъртност.

Според клиничния психолог д-р Ами Рокач, доцент в Центъра за академични изследвания в израелския град Ор Йехуда, по-младите хора, които са в преходен етап на порастване, изпитват повече несигурност в много области на живота, включително „бурен любовен живот, несигурност относно професионалната път и в процес на отделяне от родителите си.“

Поради това е по-вероятно те да са самотни, отколкото възрастните, които вече са натрупали „мъдрост, приятели, семейство, което ги подкрепя, и са създали общност, която се грижи за тях“.

Как да се преборите със самотата?

Докато 49% от всички анкетирани възрастни посочват, че изобщо не се чувстват самотни, над половината отговарят, че се чувстват поне малко самотни.

Констатациите от проучването служат и като възможност за изследване на социалните връзки, към които хората все още се стремят силно след пандемията.

„Да си сам не означава непременно да си самотен и много хора трябва да са наясно с това“, казва Рокач, който в момента работи върху академична статия, разгледаща начините за справяне със самотата.

Сред тях са намирането на приятели, доброволчеството, посещаването на курсове, в които да се срещаме с хора, както и умението да се наслаждаваме на собствената си компания.

„Човешките същества се нуждаят от социални връзки, за да се чувстват добре, а изграждането на приятелска среда и общност е особено полезно, когато сме изправени пред трудности“, казва д-р Оливия Ремес, изследовател на психичното здраве в университета в Кеймбридж.

Социалните медии често са инструмент, който младите възрастни използват, за да се свързват помежду си, но те могат да бъдат повече вредни, отколкото полезни, според Ремес, особено ако потребителите участват в така нареченото „пасивно превъртане“.

Тя описва това поведение като приемане на позитивните постове на другите и сравняването им с нечия реалност. Експертът предлага вместо това потребителят да се ангажира активно чрез споделяне на чувства или снимки на стената си, взаимодействие с публикации на приятели или изпращане на лично съобщение до тях.

В рамките на вашето ежедневие Ремес, автор на книгата The Instant Mood Fix, включваща стратегии за борба със самотата, препоръчва да говорите с възможно най-много хора.

„Това може да ви накара да се почувствате по-добре, да повиши настроението ви и дори да предотврати самотата“, посочва тя.