Данте Алигиери е толкова очарован, че я описва два пъти - в „Божествена комедия“ и в друг негов сонет. Чарлз Дикенс е поразен от красотата й, когато пътува из Италия.

Днес средновековната „наклонена“ кула Гарисенда в Болоня обаче предизвиква друг вид публичност - тревога, че е опасна и нестабилна.

Улиците около Гарисенда – една от „кулите близнаци“ на Болоня, кацнали в центъра на града, са затворени, докато експерти наблюдават паметника за доказателства за напукване и движение на конструкцията.

48-метровата кула е построена през 12-и век, когато Болоня е истински мини Манхатън - с десетки кули, всяка изградена от местни семейства, надпреварващи се да създадат поредния най-висок имот.

Но тя се накланя под ъгъл от четири градуса - само малко по-изправена от Наклонената кула в Пиза, разположена под ъгъл от пет градуса. Процесът вече е започнал в началото на 14-и век, когато Данте създава „Ад“, в който я описва. Плоча на кулата днес увековечава стиха, посветен на нея.

Кметът на града Матео Лепоре блокира района около кулите през уикенда след среща с експерти, които наблюдават двете конструкции от 2018 г.

Те трябва да „проведат по-нататъшен мониторинг и да инсталират сензори, които да дадат окончателна информация за здравословното състояние на Гарисенда“, обяви градонамалникът на заседание на градския съвет, цитиран от CNN.

Акустични сензори са поставени около кулата, за да регистрират всеки шум от пукнатини или скърцания. Инсталирано е и махало, което да следи движенията й. Достъпът на посетителите до по-високата кула – Асинели, също е спрян, като се планира поставянето на махало и на нея.

Превръщането на района в пешеходна зона е по-малко свързано с непосредствени опасения за безопасността, колкото с това да се позволи на инструментите да събират по-точни данни, каза кметът.

Тестовете ще продължат до края на седмицата, за да се види дали кулата прави нещо различно от осцилирането - характерно за нея, откакто е построена, каза Лепоре, добавяйки, че всички кули и небостъргачи се движат до определен праг.

Той посочи още, че кулата „е наклонена от няколко века и е обект на различни интервенции в продължение на десетилетия“.

До края на ноември трябва да бъде представен доклад, описващ дейностите по обезопасяване на кулата. Местните власти вече са избрали и компания за реставрацията, работила по срутения мост Моранди в Генуа.

Районът ще е блокират за автомобилен трафик до петък, въпреки че, според местните медии, автобуси може никога повече да не се движат около кулите.