Космическият телескоп Джеймс Уеб и други обсерватории станаха свидетели на масивна експлозия в космоса, създала редки химични елементи, някои от които жизненонеобходими на Земята.

Експлозията, случила се на 7 март, е вторият най-ярък гама-изблик, наблюдаван някога от телескопи за повече от 50 години. Тя е над един милион пъти по-ярка от цялата галактика Млечен път.

Този конкретен изблик, наречен GRB 230307A, вероятно е създаден, когато две неутронни звезди са се слели в галактика на около един милиард светлинни години.

В допълнение към освобождаването на гама-изблика, сливането създава килонова - рядка експлозия, която се случва, когато неутронна звезда се слее с друга неутронна звезда или черна дупка. Това сочат данните от проучване, публикувано в списание Nature и цитирано от CNN.

„Има само няколко известни килонови и това е първият път, в който успяхме да разгледаме последствията от тях с космическия телескоп Джеймс Уеб“, казва водещият автор на изследването Андрю Леван, професор по астрофизика в университета Radboud в Нидерландия.

Леван е част от екипа, който открива първата килонова през 2013 г.

В допълнение към Уеб, и други космически телескопи наблюдават избухването и го проследяват до сливането на звездите. Уеб е използван и за откриване на химическия подпис на телура след експлозията.

Телурът - рядък металоид, се използва за оцветяване на стъкло и керамика и играе роля в производствения процес на презаписваеми CD и DVD дискове, според Кралското дружество по химия.

Астрономите очакват, че други елементи, близки до телура в периодичната таблица, включително йод, който е необходим за голяма част от живота на Земята, вероятно ще присъстват в материала, освободен от килонова.

„Малко повече от 150 години, откакто Дмитрий Менделеев е написал периодичната таблица на елементите, сега най-накрая сме в състояние да започнем да попълваме тези последни празни места, благодарение на Уеб“, казва Леван.

Проследяване на звездни експлозии

Астрономите отдавна вярват, че сливането на неутронни звезди представлява нещо като небесна фабрика, създаваща редки елементи, по-тежки от желязото. Но е трудно да се проследят доказателствата за това.

Килоновите са редки, което ги прави трудни за наблюдение. Но астрономите търсят кратки изблици на гама-лъчи, които продължават само около две секунди, като издайнически странични продукти на оскъдните събития.

Необичайното за този изблик е, че той продължава 200 секунди, което го прави особено дълъг. Такива обикновено се свързват със свръхнови, създадени при експлодиране на масивни звезди.

Откриване на космически елементи

Астрономите се опитват да определят как се създават химичните елементи във Вселената от десетилетия. Откриването на повече килонови в бъдеще с чувствителни телескопи може да даде представа кои тежки елементи се създават и освобождават от редките експлозии.

Изследователите също така търсят повече сливания, които създават по-дълги гама-лъчи, за да определят какво ги движи и дали имат някаква връзка с елементите, родени в процеса.

Бурният жизнен цикъл на звездите разпределя елементите от периодичната таблица из цялата вселена, включително тези, необходими за формирането на живот на Земята.

Способността да се изучават звездни експлозии през последните години дава възможност на учените да отговорят на въпроси, касаещи образуването на химични елементи, позволявайки по-задълбочено разбиране на това как Вселената се е развивала с течение на времето.