В някои отношения пандемията от COVID-19 оказа само моментен ефект върху световната икономика.

След резкия скок през 2020 г. безработицата в богатия свят бързо спадна до най-ниските си исторически нива. Развитите държави бързо възвърнаха нивата на брутния си вътрешен продукт отпреди пандемията. 

Но все пак, повече от две години след премахването на локдауните, една от промените, предизвикани от тях, изглежда трайна - потребителските навици в богатия свят се промениха решително и може би за постоянно.

И по всяка вероятност светът навлиза в ерата на "потребителя-отшелник", пише The Economist. 

Стоки вместо услуги

В годините преди COVID-19 делът на потребителските разходи, посветени на услугите, следваше устойчив възходящ тренд. Тъй като обществата ставаха по-богати, те изискваха повече по отношение на "премиум" изживяванията, здравеопазването и финансовото планиране.

След това, през 2020 г., разходите за повечето услуги - от престоите в хотелите до подстригването, се сринаха поради противоепидемичните мерки.

В същото време, тъй като хората прекарваха повече време у дома, търсенето на стоки скочи, като засегна всичко - от компютрите и игралните конзоли до велоергометрите. 

Три години по-късно делът на разходите, посветен на услугите, остава под нивото си отпреди COVID-19. Потребителите от богатия свят харчат по 600 милиарда долара годишно за услуги, което е доста по-малко, отколкото делът им през 2019 г.

Хората са по-малко заинтересовани от разходите за развлекателни дейности, които обикновено се провеждат извън дома, включително туризма и ходене по заведения.

Спестените пари се пренасочват към стоки, вариращи от мебели и хладилници до по-краткотрайни артикули, като дрехи, храна и вино.

В държавите, които са прекарали по-малко време в изолация, "отшелническите" навици на потребителите не са се вкоренили толкова дълбоко. Разходите за услуги в Нова Зеландия и Южна Корея, например, са в съответствие с тенденциите отпреди пандемията. 

На други места обаче "отшелническото" поведение вече изглежда хронично. В Чехия, която беше ударена тежко от COVID-19, делът на услугите е с около три процентни пункта под историческите си средни стойности.

Подобна е и ситуацията в САЩ. Япония е свидетел на 50% спад в резервациите за ресторанти.

Защо тогава хотелите и ресторантите са пълни? 

Тези изводи обаче се съчетават трудно с реалността, която показва, че е по-трудно от всякога да направите резервация в добър ресторант. Хотелите също са пълни с туристи, което води до скок на цените.

Но истинският "виновник" за тази ситуация не е огромното търсене, а ограниченото предлагане, пише още изданието. 

В наши дни все по-малко хора искат да работят в хотелиерството. В САЩ общата заетост в индустрията остава по-ниска, отколкото в края на 2019 г. А прекъсването заради пандемията означава, че много хотели и ресторанти, които биха отворили през 2020 г. и 2021 г., никога не са го направили. 

Броят на хотелите във Великобритания е около 10 000, като не е нараствал от 2019 г. насам. 

Бизнесът също забелязва тази промяна. Наскоро изпълнителният директор на Darden Restaurants, който управлява една от най-добрите вериги ресторанти в САЩ - Olive Garden, отбеляза, че в сравнение с времето преди COVID-19, човекопотокът е на около 80%.

В търговската верига Home Depot, която продава домашни инструменти, приходите са нараснали с около 15% спрямо 2019 г. в реално изражение.

Според експертите на Goldman Sachs, акциите на фирмите, които обслужват търговията със стоки за дома, се представят по-добре от тези в сферата на услугите. 

Защо "отшелническото" поведение се запазва след пандемията?

Първата възможна причина е, че някои хора продължават да се страхуват от разпространението на зарази, независимо дали става въпрос за COVID-19 или нещо друго. В целия богат свят хората заменят претъпкания обществен транспорт с уединението на собствените си превозни средства. 

Във Великобритания използването на автомобили е в съответствие с нормата отпреди COVID, докато използването на обществен транспорт е намаляло значително. Хората също така изглеждат по-малко запалени по услугите, включващи близки лични контакти.

В САЩ разходите за фризьорски и лични грижи са с 20% под нивата преди COVID-19, докато разходите за козметика и парфюми са нараснали с една четвърт.

Втората причина е свързана с моделите на работа. В целия развит свят хората сега работят около един ден в седмицата у дома. Това намалява търсенето на услуги, закупени в работно време, включително и храненето по заведения, като в същото време повишава търсенето на стоки за дома.

Миналата година италианците са похарчили с 34% повече за кухненски сервизи и домакински прибори, отколкото през 2019 г.

Третият фактор е свързан с ценностите. Пандемията може би наистина е направила хората по-големи "отшелници". Данните от САЩ показват, че миналата година (2022 г.) хората са спали с около 11 минути повече, отколкото през 2019 г.

Те също така са харчили по-малко за клубове, които изискват членство и други социални дейности, но повече за самотни занимания, като градинарство, списания и домашни любимци. 

Междувременно, глобалните онлайн търсения за играта на карти пасианс са около два пъти повече от нивото отпреди пандемията. По всичко личи, че най-голямото дългосрочно наследство на пандемията от COVID-19 може да се окаже разделянето на хората едни от други, пише още The Economist.