Нова Зеландия премахна последното от своите COVID ограничения във вторник, спускайки окончателната завеса на една от най-строгите пандемични политики в света.

Според местните власти, прилагането й е довело до много по-ниска смъртност от вируса, в сравнение с други нации.

Министърът на здравеопазването Айеша Верал каза, че островната държава прекратява прилагането на седемдневното правило за задължителна изолация за тези, които дадат положителен резултат на тест за коронавирус.

Предпазните маски не са задължителни в здравните заведения от полунощ във вторник.

Нова Зеландия въведе строги ограничения за борба с COVID-19 още през 2020 г. Те значително намалиха първоначалното въздействие на пандемията, спестявайки на страната широко разпространените смъртни случаи и претоварените системи за здравеопазване, наблюдавани в голяма част от света, посочва CNN.

Те обаче изолираха островната нация, направиха я по-непопулярна сред туристите и оказаха влияние върху икономиката й, тъй като се проточиха във времето.

„Пътят беше дълъг, но благодарение на много упорита работа, подходът на Нова Зеландия към COVID-19 премина от спешна реакция към устойчиво дългосрочно управление“, каза Верал.

„Въпреки че броят на нашите случаи ще продължи да варира, нямаше драматичните пикове, които характеризираха нивата на COVID-19 миналата година“, добави здравният министър.

Вирусът е оказал значително по-малък натиск върху системата на здравеопазване тази зима - текущия сезон в Нова Зеландия, като случаите представляват само 2.2% от последните постъпления в болница, според правителството.

„Това, съчетано с нивата на имунитет на населението, означава, че сме готови безопасно да премахнем последните ограничения“, каза Верал. Тя обаче допълни, че онези, които са „неразположени или са дали положителен тест за COVID-19“, се съветват да останат у дома пет дни.

Министърът на здравеопазването също така подчерта, че маските за лице остават важно средство за предотвратяване на разпространението на респираторни заболявания в здравните заведения и заведенията за грижа за хората с увреждания.

Премиерът Крис Хипкинс нарече този ход „важен крайъгълен камък“, съобщавайки, че само 3249 новозеландци са починали от коронавируса – на фона на 5.1-милионното население. „Ако Нова Зеландия имаше подобна на САЩ смъртност, щяхме да загубим около 15 000 души“, допълни той.

Строгият контрол струва много на управляващата Лейбъристка партия. Първоначалният успех беше оглавен от предишния премиер Джасинда Ардерн.

Но суровите ограничения се проточиха, а общественото разочарование от въздействието им нарасна – те разделиха семейства за месеци и ограничиха достъпа до страната на почти всички чужденци.

Продължителните ограничения доведоха до проблеми в столицата Уелингтън през миналия март, когато протестиращи, лагеруващи седмици пред парламента, подпалиха палатки, матраци и столове в период, в който страната се бореше с икономическо безпокойство и растящи разходи за живот.

Подкрепата за Ардърн и Лейбъристката партия спадна през 2022 г., преди тя да обяви внезапното си решение да се оттегли от премиерския пост през януари.

В Нова Зеландия ще има избори през октомври, като лейбъристите са изправени пред сериозно предизвикателство от дясноцентристката опозиционна Национална партия.

Страната отвори постепенно границите си през 2022 г., отменяйки строгия контрол, въведен през март 2020 г. Планът за облекчаване на ограниченията от пет стъпки първо позволи на гражданите да се приберат у дома, преди да се приветства завръщането на туристите.