Бърнард Екълстоун е роден на 28 октомври 1930 г. в семейството на Сидни и Бърта Екълстоун в Съфолк, Великобритания. Баща му е рибар, а майка му, както много други по онова време, се занимава с домакинството. 

Бърни Екълстоун управляваше най-популярния моторен спорт Формула 1 в продължение на няколко десетилетия. Той се оттегли от управлението на групата, след като тя беше придобита от Liberty Media през 2016 г. 

Как обаче започва историята на един от най-влиятелните мениджъри в спортната индустия?

Семейството на Екълстоун не е богато, но самият той успява да си спечели репутация на търговец още в училище.

Самият той е разказвал как преговарял с американските войници, настанени в Англия по време на Втората световна война, и изпращал съобщения до приятелките им в замяна на дъвки. Именно тук Екълстоун за първи научава уменията за преговори, които ще станат толкова важни за него в бъдеще.

По време на училищните ваканции Бърни Екълстоун разнасял вестници или берял зеленчуци в близките ферми. На 15 години Екълстоун се явява на зрелостни изпити и, по ирония на съдбата, се проваля по всички предмети, с изключение на математиката. 

Това се случва през 1946 г., когато е изпратен в Woolwich Polytechnic да учи физика и химия. Тези предмети не го интересували ни най-малко, но именно тук той се запознава с мотоциклетните състезания в Brands Hatch. 

Така започва и състезателната кариера на Бърни Екълстоун. На 16-годишна възраст той напуска училище и започва работа в местната газова служба под ръководството на баща си.

По-голямата част от времето му обаче преминава в прелистване на обяви, търсейки мотоциклети и части, които може да продаде на печалба.

Скоро този страничен бизнес започна да му носи повече от заплатата му в газовата компания. По това време той се обръща към собственика на Harcourt Motor Cycles Лес Крокър за евентуално започване на работа.

Скоро Екълстоун си спечелва репутация на местно ниво като проницателен бизнесмен и винаги има най-безупречния шоурум в района на Блекслихийт. 

От моторните спортове към върха във Формула 1 

Самият Екълстоун трупа състезателен опит в 500-кубиковите серии Формула 3, придобивайки един Cooper Mk V през 1951 г. Въпреки това той кара рядко, главно в Brands Hatch.

Увереността му пада сериозно, когато по време на едно от състезанията се сблъсква с Бил Уайтхаус и се приземява в паркираните автомобили извън пистата.

След този индицент Екълстоун временно напуска състезанията, за да преследва редица доходоносни инвестиции в недвижими имоти, като същевременно продължава да поддържа и автомобилния си бизнес в Блекслихийт.

Постепенно той се разраства, а Екълстоун изкупува съседни представителства и ги обновява. По това време британецът вече започва да печели сериозни пари. 

Екълстоун се завръща и в света на моторните спортове през 1957 г. като мениджър на състезателя Стюарт Люис-Еванс, който, за съжаление, загива след катастрофа година по-късно.

По-късно Екълстоун става и мениджър на Йохен Риндт, както и съсобственик на неговия отбор Lotus Formula 2. Риндт обаче също загива трагично в катасрофа на пистата Монца. 

През 1972 г. Екълстоун купува отбора на Brabham от Рон Тауранс за 100 000 долара и започва своето десетилетно застъпничество за отборния контрол във Формула 1.

Той създава и Асоциацията на конструкторите на Формула 1 заедно с Франк Уилямс, Колин Чапман, Теди Майер, Кен Тирел и Макс Мозли.

Отборът на Brabham постигна известни успехи през 70-те години, като привлича състезатели, като Ники Лауда и Нелсън Пикет.  В крайна сметка, Екълстоун продава отбора за 5 милиона долара на швейцарския бизнесмен Йоаким Лути. 

В същото време, той става все по-активен в Асоциацията на конструкторите на Формула 1 (FOCA) и започва да вижда потенциала на приходите от телевизионни права, които ще затвърдят мястото му във Формула 1 завинаги.

През 1978 г. Екълстоун става главен изпълнителен директор на FOCA с Макс Мозли като негов правен съветник. Заедно те успяват да постигнат редица договорки с Международната федерация по автомобилен спорт (ФИА), както и да уредят телевизионните права за състезанията.

FOCA първоначално е създадена, за да представлява британските отбори, тъй като само когато са заедно, могат да се конкурират със силата на европейските гиганти, като Ferrari.

За да постигне целите си, Екълстоун създава компанията Formula One Promotions and Administration (FOPA), давайки 47% от телевизионните приходи на отборите, 30% - на ФИА и 23% - на FOPA (т.е. на самия Екълстоун). В замяна на това FOPA осигурява паричните награди за състезателите.

Телевизионните права се разместват между компаниите, екипите и FIA на Екълстоун в края на 90-те години, но през 1997 г. Бърни отново успява да задържи своя монопол върху разпределението на телевизионните права. 

След отпадането на състезанието на емблематичната британска писта Силвърстоун от календара на Формула 1 през 2008 г., Екълстоун е подложен на критики от няколко високопоставени имена за управлението на приходите на Формула 1.  

Той е отстранен от позицията си на главен изпълнителен директор на Formula One Group на 23 януари 2017 г., след поглъщането ѝ от Liberty Media през 2016 г.

"Лошото" лице на Бърни  

Бърни Екълстоун е изключително находчив бизнесмен, но в личния си живот той е екстравагантен и рядко си спестява коментари по чувствителни теми. 

В интервю за Times, публикувано на 4 юли 2009 г., Екълстоун казва за нацисткия диктатор Адолф Хитлер, че е "бил добър лидер, способен да управлява много хора и да върши полезни неща за страната си".  

Според Екълстоун, "демокрацията не е направила много добро за повечето държави, включително и за Обедиеното кралство."

Той също така казва за своя дългогодишен приятел Макс Мозли - син на британския фашистки лидер Осуалд Мозли, че "би свършил страхотна работа като министър-председател" и "произходът му не би бил проблем".

В седмиците след събитията от убийството на Джордж Флойд в САЩ седемкратният световен шампион Луис Хамилтън - единственият чернокож пилот във Формула 1, създава своя собствена комисия за справяне с расизма и увеличаване на равнопоставеността, като стартира инициатива We Race As One за борба глобалното неравенство. 

В интервю за CNN Екълстоун първоначално хвали усилията на Хамилтън, но след това се усъмнява дали те ще допринесат с нещо за спорта и дори коментира, че "в много случаи чернокожите са по-големи расисти от белите". 

Екълстоун не спести и коментарите си за руската инвация в Украйна, която започна през 2022 г. На въпрос дали все още е приятел на руския президент Владимир Путин, британският бизнесмен отговаря, че би "понесъл куршум" за него, защото е "първокласен човек".

Екълстоун твърди, че руската инвазия в Украйна е просто "грешка, каквато може да направи всеки бизнесмен". 

Последният скандал около личността на бившия шеф на Формула 1 се разрази буквално преди няколко дни. Екълстоун получи условна присъда от 17 месеца заради това, че не е декларирал активи в размер на 400 милиона паунда (460 млн. евро) пред британските данъчни власти.

Той беше и задължен да плати глоба от 652 млн. паунда (750 млн. евро). 

Личният живот на Екълстоун 

Бърни Екълстоун има общо три брака, три дъщери, един син и петима внуци. От брака с първата му съпруга Айви е дъщеря му Дебора.  

Екълстоун поддържа и 17-годишна връзка с Туана Тан, която приключва през 1984 г., когато Екълстоун се жени за втората си съпруга Славица Радич.

Двойката има две дъщери - Тамара (родена 1984 г.) и Петра (родена 1988 г.). През 2008 г. Славица Екълстоун подаде молба за развод и получи споразумение за 1.5 милиарда долара. 

През август 2012 г. Екълстоун се ожени за Фабиана Флоси, вицепрезидент на маркетинга за Голямата награда на Бразилия. Тя е с 46 години по-млада от Екълстоун. Синът на Екълстоун от Флоси - Александър Чарлз Екълстоун (Асо), е роден през юли 2020 г.

Световният списък на милиардерите на Forbes оценява нетното състояние на Екълстоун на 3.5 милиарда долара. Към 2021 г. The Sunday Times Rich List го определи за 65-ия най-богат човек в Обединеното кралство.