Консумацията на по-големи количества свръхпреработени храни повишава риска от множество хронични заболявания, като диабет, сърдечни болести и рак, установява ново проучване.

„Приемът на повече свръхпреработени храни, по-специално животински продукти и подсладени напитки, е свързан с повишен риск от развитие на рак заедно с друго заболяване, като инсулт или диабет“, казва Хелън Крокър, помощник-директор по изследванията и политиката в Международния фонд за изследване на рака, финансирал проучването.

Свръхобработените храни съдържат съставки, „които никога или рядко се използват в кухните, както и добавки, чиято функция е да направят крайния продукт вкусен или по-привлекателен, според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации.

Списъкът с добавки включва консерванти, емулгатори, изкуствени оцветители, антипенители, избелващи, желиращи и глазиращи агенти, както и добавени или променени захар, сол и мазнини, предназначени да направят храната по-привлекателна.

Не всички ултрапреработени храни са вредни

Проучването, публикувано в списание The Lancet, събира информация за диетата на 266 666 мъже и жени от седем европейски страни между 1992 и 2000 г.

Изследователите проследяват участниците в продължение на 11 години, за да видят кой от тях развива различни хронични заболявания, включително рак.

При включването си в проучването всеки е помолен да сподели обичайната си диета през последните 12 месеца, като изследователите определят храните по класификационната система NOVA, която гледа отвъд хранителните вещества към начина на приготвяне.

Когато ултрапреработените храни са изследвани по подгрупи, не всички изглеждат свързани с развитието на множество хронични заболявания, казва водещият автор Рейналда Кордова, постдокторант по фармацевтични, хранителни и спортни науки в Университета на Виена.

„Докато някои групи, като животински продукти и изкуствено подсладени със захар напитки, са свързани с повишен риск, други групи, като ултрапреработени хлябове и зърнени храни или алтернативни продукти на растителна основа, не показват такава връзка“, казва Кордова.

„Нашето проучване подчертава, че не е необходимо напълно да се избягват ултрапреработените храни. По-скоро тяхното потребление трябва да бъде ограничено и да се дава предпочитание на пресни или минимално преработени храни“, каза съавторът.