Toyota Camry - най-продаваният автомобил в САЩ, вече ще има само хибридна версия.

Camry има хибридна версия и сега, но обновеният модел от 2025 г. ще се предлага само като хибрид, комбинирайки бензинов двигател с електромотори.

Той ще се присъедини към редица други модели на Toyota, като минивана Sienna, SUV моделите Venza и Sequoia и други, които се предлагат само като хибриди. Разбира се, компанията все още предлага и емблематичния Prius.

Решението да се премине само към хибридна версия на Camry показва колко възприета вече е технологията. Някога тя беше новост, предлагаше се само в няколко модела и към нея имаше интерес само в периоди на покачване на цените на бензина, но днес тя е много по-масова.

Толкова масова, че Toyota - компания, която не е известна с това, че поема големи рискове, смята, че потребителите са готови само за хибридна версия на този много масов модел.

“Инсталираме електромотори и батерии в автомобили от първия Prius през 2000 г., така че това е сфера, която познаваме и обичаме,” казва пред CNN Майк Топ, вицепрезидент на Toyota, отговарящ за маркетинга.

Toyota е казвала, че планира да предлага хибридна версия на всеки автомобил от продуктовата си гама. Има само три модела на Toyota – спортните автомобили GR86 и Supra и SUV модела 4Runner, без хибридна версия или за които все още не е обявена такава.

Превръщането на Camry само в хибриден модел е голяма стъпка. През последните 22 години това е най-продаваният модел в САЩ, който не е пикап или SUV. Заедно с Prius, това може би е моделът, който се свързва най-много с марката Toyota.

Той се предлага в хибридна версия от 2007 г., но започвайки с обновения модел от 2025 г., това вече няма да е просто опция.

В двете десетилетия след излизането на Prius, хибридите на Toyota се доказаха като много популярни.

Хибридите са много по-лесни за разбиране от електромобилите от страна на потребителя, защото не изискват промяна в навиците на собственика, казва Тайсън Джомини, анализатор на автомобилната индустрия в J.D. Power.

Те не трябва да бъдат зареждани с ток, а само с бензин, от който изразходват по-малко.

Toyota е доста по-предпазлива от други автопроизводители, когато става въпрос за изцяло електрически автомобили. Компанията предлага само два такива модела в САЩ - BZ4X и Lexus RZ 450e, като и двата са SUV.

Ръководителите на Toyota отдавна изразяват скептицизъм по отношение на готовността на потребителите да приемат напълно електрическите автомобили. Те също така са казвали, че хибридите са по-ефективен начин за използване на скъпи батерии, по отношение на намаляването на въглеродните емисии от автомобилите.

Наскоро от компанията обявиха, че ще разширяват дейността си при електромобилите по-агресивно, докато в същото време увеличават броя на предлаганите хибридни модели.

Новият Camry, подобно на повечето други хибриди на Toyota, няма да бъде plug-in. Четирицилиндровият двигател ще зарежда батериите, които ще задвижват два електромотора.

Тази система ще генерира общо до 225 конски сили мощност при версиите с предно предаване и 232 конски сили при тези със задвижване на четирите колела. Както и при други хибриди, батериите ще се зареждат и когато се използват спирачките на автомобила.