Новоизбраният президент на Аржентина е либертарианецът Хавиер Милей, който спечели подкрепата на мнозинството от своите сънародници на втория тур на изборите срещу своя опонент Серхио Маса.

Но след изборната победа за него идва и най-трудната част - справянето с тежката икономическа криза в страната. 

Инфлацията в Аржентина е 143%, нетните резерви в чуждестранна валута са отдавна изчерпани, песото девалвира и се задава рецесия. Около 40% от аржентинците живеят в бедност.

В предизборната си кампания Милей обеща икономическа шокова терапия, затваряне на централната банка и приемане на щатския долар като официална валута.  

Високият процент на инфлация в Аржентина създава огромни изкривявания на пазарите и за потребителите, като цените се променят всяка седмица. Анкета на централната банка сред анализатори прогнозира 185% инфлация до края на годината.
 
В опит да намали инфлацията, централната банка на Аржентина повиши референтния лихвен процент до 133%, което насърчава спестяването в песо, но вреди на достъпа до кредити и икономическия растеж.

Какво ще стане с аржентинското песо? 

Аржентинската валута е в режим на капиталов контрол след срива на пазара през 2019 г., а щатският долар се търгува на двойно по-висока цена от официалния курс от 350 песо за един долар. 

Хавиер Милей обеща да отмени капиталовия контрол и в крайна сметка да доларизира икономиката, а очакваната рязка девалвация на местната валута вероятно в близко бъдеще ще доближи официалния до "паралелните" пазарни курсове.

Резервите на централната банка на Аржентина в чуждестранна валута са близо до най-ниското си ниво от 2006 г. насам и в нетно изражение се смятат от анализаторите за отрицателни, след като голямото засушаване през изминалия сезон удари износа на ключови култури, като соя, царевица и пшеница.

Ниските резерви заплашват способността на страната да изплаща дълговете към основния кредитор Международния валутен фонд и частните притежатели на облигации, както и да покрива вноса си.

Аржентина вероятно ще трябва да предоговори споразумението си с МВФ на стойност 44 милиарда долара.

Правителството се споразумя за разширен валутен суап с Китай, за да покрие част от разходите си и трябваше да забави някои плащания към ключови търговски партньори, като Бразилия.

Задава ли се рецесия? 

Третата по големина икономика в Латинска Америка е на път да се свие с 2% тази година. Заедно с трицифрената инфлация, това вероятно ще изостри нивата на бедност, и то при положение че две пети от хората вече живеят под прага на бедността, тъй като заплатите и спестяванията постоянно губят от своята стойност.

Аржентина, която е богата на зърнени храни, шистов газ и литий, може да види тласък през следващата година, тъй като очакваните по-високи количества дъждове биха помогнали на селското стопанство, новият газопровод ще намали зависимостта от скъпия внос на горива, а в същото време в световен мащаб нараства търсенето на литий, необходим за батериите за електрическите превозни средства.

Какво предлага Хавиер Милей? 

Освен въвеждането на щатския долар като основна валута в Аржентина, радикално настроеният либертарианец предлага и закриването на централната банка на страната. 

Милей отдавна характеризира централните банки като "измама" и като инструмент, чрез който политиците налагат "инфлационни данъци" върху населението.

Победата му на президентските избори в Аржентина може да се окаже и повратен момент за биткойна, тъй като Милей вижда в криптовалутата ключ към съживяването на икономиката.

Той се застъпва за връщане на паричния контрол в ръцете на частния сектор. До момента обаче новият аржентински президент все още не е предложил да превърне биткойн в законно платежно средство в страната. 

И докато мнозина аплодират пропазарната позиция на Милей към биткойна и централното банкиране, възгледите му по други социални въпроси предизвикват безпокойство. Възникват противоположни мнения относно позицията му относно социалните свободи.

Освен плановете си за премахване на местната валута и централната банка, той се застъпва за рязко съкращаване на публичните разходи и легализация на продажбата на човешки органи, употребата на наркотици и проституцията. 

Либертарианските икономически възгледи на Милей обаче влизат в резонанс с позицията му относно социалните свободи, включително неговото противопоставяне на абортите, правата на децата, както и склонността му към конспиративни теории по определени теми.

Неслучайно много анализатори го сравняват с бившия американски президент Доналд Тръмп и неговия бразилски колега Жаир Болсонаро.