Изпитващите финансови затруднения аржентинци затягат коланите на фона на инфлацията в страната, която надхвърля 140% и все повече прибягват до пазарите за дрехи втора употреба както за да намерят дрехи на достъпни цени, така и за да наберат средства от продажбата на стари такива.

Южноамериканската страна, която е втората най-голяма икономика на континента и основен износител на зърно, е изправена пред най-тежката си криза от десетилетия.

Две пети от хората живеят в бедност, а очертаващата се рецесия влияе върху балотажа на президентските избори в страната следващата неделя.

Засилващият се гняв на гласоподавателите оказва подкрепа на радикалния аутсайдер Хавиер Милей, който, според социологическите проучвания, води на министъра на икономиката Серхио Маса.

Кандидат на управляващата перонистка коалиция, той пострада от неспособността му да овладее инфлацията.

"Човек не може просто да отиде в мола и да си купите нещо, както преди. Днешните цени са немислими," казва 22-годишният Айрес Айлен Чиклана, студент в Буенос.

Чифт нови дънки струва два пъти повече, в сравнение с преди година, а подобна покупка представлява над една трета от минималната месечна заплата в Аржентина.

Годишната инфлация достигна 142.7% през октомври, а месечното повишение на цените е от 8.3%, въпреки че е по-ниско, в сравнение с достигнатите пикове през август и септември и беше под очакванията на анализаторите.

Аржентина се бори от години с инфлацията, причина за която, според икономисти, е печатането на пари и липсата на доверие в местното песо. През последната година инфлацията в страната се ускори до най-високото си ниво от 1991 г.

62-годишната полупенсионирана учителка Беатрис Лаурисио казва, че заедно със съпруга си, служител в автобусна компания, ходят през уикендите на пазари за облекло, където продават стари свои дрехи, за да свързват двата края.

"Бих казала, че ние сме част от средната класа, ниската средна класа. Имаме работа, но трябва да посещаваме пазара за дрехи," казва тя, допълвайки, че когато той е бил отменен в един от уикендите заради лошото време, това е довело до "срив" във финансите им.  

"Не го правим, за да изкарваме допълнителни средства за почивка в Бразилия, а го правим, за да задоволяваме дневните си нужди," казва Лаурисио.

Мария Силвиня Перасо, организатор на пазара за дрехи втора употреба в Тигре в покрайнините на Буенос Айрес, казва, че много хора пазаруват там, защото цените са се повишили по-бързо от заплатите.

Местната месечна минимална заплата е 132 000 песо или 377 долара по официалния обменен курс, но наполовина на това по реалните обменни курсове на улицата заради наложените ограничения за трансакции с чуждестранна валута.

"На фона на сегашното състояние на икономиката, те купуват дрехи на цени, които са 5% или 10% от стойността им в магазина и така могат да пазаруват други неща за семействата си," допълва тя.

68-годишната пенсионерка Мария Тереза Ортис преживява със своята пенсия и от шивашки услуги, които ѝ носят по 400 песо на час, което представлява около 1 долар по официалния курс. Тя посещава пазара за облекла, за може да си позволи дрехи, които иначе не би могла да си купи.