Двете враждуващи държави на Корейския полуостров имат нещо общо - амбиция за контрол над стратосферата. След два неуспешни опита да изведе първия си военен шпионски сателит в орбита по-рано тази година, Северна Корея твърди, че на 21 ноември е успяла да постигне тази цел. 

Ако тази информация е вярна, тя означава, че Пхенян изпреварва Южна Корея, която планираше да изведе първия си шпионски спътник в орбита на 30 ноември. Тази зараждаща се корейска космическа надпревара ще има големи последици за регионалната сигурност, пише The Economist. 

Притежаването на разузнавателни спътници би подобрило способността на всяка от двете държави да се защитава или да атакува другата. Актуалната информация е от решаващо значение за т. нар. "убийствена верига" на Южна Корея - системата за превантивни удари, която разработва, за да се предпази от ядрения арсенал на Севера. 

Възможността да се определи местонахождението на лидерите на Северна Корея също би придала достоверност на заплахата на Юга да ги елиминира, ако някога го заплашат. Северна Корея, която живее в постоянен страх от американска инвазия, от своя страна би получила ранно предупреждение за потенциалното движение на войски срещу границата ѝ. Ако войната избухне, сателитите могат да помогнат и на двете страни да локализират и унищожат силите на другата.

Един самотен сателит обаче не би бил от голяма полза, защото наблюдението в реално време изисква мрежа от такива апарати. Южна Корея планира да изстреля пет спътника до 2025 г. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун миналата година даяви, че е възложил на своите учени да изстрелят "голям брой разузнавателни спътници". Една подобна група би имала по-голяма устойчивост срещу техническа повреда или атака. 

И двете Кореи разработват своите сателити от десетилетия, но следват различни пътища, обяснява Даниел Пинкстън от Troy University в Алабама. Страхувайки се от надпревара във въоръжаването на полуострова, САЩ убеди Южна Корея през 1979 г. да приеме ограничения върху ракетната си технология, която може да се използва както за сателити, така и за балистични ракети. Вместо това Сеул се фокусира върху сателитни технологии и технологии за предоставяне на изображения. 

В резултат на това първият шпионски спътник на страната вероятно ще бъде по-сложен от северния си аналог, като ще може да вижда по-добре през облачната покривка и през нощта. Възможностите за изстрелване на Южна Корея са сравнително елементарни, въпреки че Вашингтон започна да облекчава ограниченията през 2001 г. и ги премахна напълно през 2021 г. Очаква се американската ракетна компания SpaceX, собственост на милиардера Илон Мъск, да постави сателита на Южна Корея в орбита.

Сателитната програма на Северна Корея пък е отделен продукт от програмата ѝ за балистични ракети. Страната изведе два сателита в орбита, но има оскъдни доказателства, че те наистина работят. Обещанието за помощ от руския президент Владимир Путин, дадено при посещението на Ким Чен Ун в Русия през септември, може да се окаже полезно. 

Правителството на Южна Корея твърди, че Русия предоставя на Севера техническа помощ за сателити в замяна на оръжия, предназначени за Украйна. Ако това е вярно, севернокорейците може да са пропуснали първоначалния си краен срок за изстрелване, определен за октомври, защото са правили вдъхновени от Русия подобрения на своя сателит и неговата ракета-носител.

Колко руска помощ може да очаква Северна Корея за своята програма, не е ясно, тъй като военната космическа програма е дългосрочен проект. Югът има по-надеждни приятели, преди всичко в лицето на САЩ. През последните две години космическото сътрудничество между двете страни придобива все по-силно военно измерение. 

През 2022 г. Вашингтон разположи звено от своите космически сили в Южна Корея. След като министрите на отбраната на САЩ, Япония и Южна Корея проведоха тристранна среща на 12 ноември, министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че трите страни ще започнат да споделят данни за изстрелвания на ракети в реално време от декември тази година. 

Космическата надпревара изглежда със сигурност ще подобри военния капацитет на Северна Корея, но в същото време да увеличи стабилността на полуострова, казва Анкит Панда от Фондацията Карнеги. 

Ако Северът разбира по-добре военните движения на САЩ и Южна Корея, включително и зачестяващите общи учения, би било по-малко вероятно да сбърка безобидната дейност с потенциална заплаха 

"Като се има предвид, че Северна Корея има ядрени оръжия, бих предпочел да има по-добри очи и уши, отколкото обратното", коментира Панда.