Борбата на Израел срещу финансирането на въоръжените терористични групировка на Хамас и Хизбула вече се води и на нов фронт - този на криптовалутите, и по-конкретно в полето на бързоразвиваща се крипто мрежа Tron, съобщава Ройтерс.

Tron, която е по-бърза и по-евтина от своя по-голям съперник Bitcoin, е популярна алтернатива за крипто трансферите, свързани с групи, определени като терористични от Израел, Съединените щати и други страни.

Анализ на Reuters на конфискуваните крипто активи, обявени от израелските служби за сигурност от 2021 г. насам, отразява тази тенденция, показвайки рязко нарастване на таргетирането на портфейлите в Tron и спад в конфискациите на тези в мрежата на Bitcoin.
 
Израелското национално бюро за борба с финансирането на тероризма (NBCTF), което отговаря за тези конфискации, замрази 143 портфейла Tron между юли 2021 г. и октомври 2023 г., за които смята, че са свързани с терористични организаци и престъпления. 

Атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври убиха около 1200 души. Последвалата бомбардировка и сухопътна инвазия на Израел в Газа отне живота на поне 14 000 души. В своя отговор Израел засили и контрола върху финансирането на Хамас.

Хейуърд Уонг, говорител на регистрираната на Британските Вирджински острови Tron, коментира пред Ройтерс, че всички технологии могат „на теория да бъдат използвани за съмнителни дейности“, цитирайки като пример щатските долари, използвани за пране на пари.

Вонг е категоричен, че Tron няма контрол върху тези, които използват неговата технология и че не е свързана с групите, идентифицирани от Израел като терористични. 

Почти две трети от конфискациите на Tron в Израел (87) са направени тази година, включително 39 портфейла, за които Израел обяви през юни, че са собственост на ливанската Хизбула, а 26 принадлежат на Палестинския ислямски джихад - съюзник на Хамас, който се присъедини към нападението срещу Израел от Газа.

Конфискациите също така включват 56 портфейла на Tron, които, според NBCTF, са свързани с Хамас, включително 46 през март миналата година, за които се смята, че са на базирана в Газа компания за обмен на пари, наречена Dubai Co. For Exchange. 

Израел обяви Dubai Co. за терористична група заради помощта, която предоставя на терористичната организация Хамас, и по-специално на нейното военно крило, за прехвърляне на средства в мащаб от десетки милиони долари годишно.

Въоръженото крило на Хамас, което набира крипто финансиране поне от 2019 г., каза през април, че ще спре привличането на средства в биткойни, цитирайки увеличените усилия за предотвратяване на даренията.

Ос на съпротива

Израелските антитерористични служби съобщават, че са конфискували средства, предназначени за използване от терористичните организации, финансирани от Иран.

Иран причислява Хамас, Хизбула и Ислямски джихад към така наречената "Ос на съпротива", противопоставяща се на израелската и американската мощ в Близкия изток.

NBCTF не потвърждава, че Техеран е източникът на финансиране, а Министерството на външните работи на Иран до момента също не е взело отношение по случая. 

Иран обаче и преди е използвал Tron, за да избегне санкциите на САЩ. Ирански фирми са използвали мрежата за 8 милиарда долара в транзакции между 2018 и 2022 г., припомня Ройтерс. 

Оценките за паричните суми, които достигат до забранени групи чрез криптовалута, са ненадеждни, защото е трудно да се каже дали парите, изпратени до конфискувани портфейли, наистина са били предназначени за тези групи.

Стойността на крипто транзакциите и адресите на цифровите портфейли, използвани за тях, могат да бъдат проследени в блокчейна - публичен електронен регистър, който е в основата на крипто индустрията.

Но въпреки това е трудно да бъде установена истинската самоличност на участниците в транзакциите.

Експертите смятат, че криптовалутата Tether е доминираща в мрежата Tron. Тя е най-големата "стабилна монета" (от англ. stablecoin) в света, което означава, че е обезпечена с резерви от конвенционална валута и има за цел да поддържа фиксиран курс от 1:1 спрямо долара.  

Tether е третият по големина крипто токен с пазарна стойност от 89 милиарда долара, която се е увеличила с около една трета през последната година, според данни на CoinGecko.

Tron е доминиращият блокчейн за транзакции на Tether, като в момента хоства 48 милиарда долара от токените. Средните дневни транзакции на Tron достигнаха 9.1 милиона към края на юни, което е над 70% повече спрямо същия период на миналата година.

Магнит за престъпници

От създаването ѝ през 2008 г. блокчейн системата на биткойн, а и криптовалутите в по-широк смисъл, са магнити за престъпниците, които са привлечени от ликвидността и анонимността.

Но от всички обеми на крипто транзакциите, незаконният дял е бил едва 0.2% през 2022 г., което представлява спад от 2% три години по-рано, според блокчейн тракера Chainalysis.

Специалната група за финансови мерки (базирана в Париж организация на G7, която се бори с незаконните финанси) предупреди миналия месец, че терористичните организации се стремят да повишат допълнително анонимността на дарителите, позовавайки се на нарастващата популярност на преводите на Tether в мрежата на Tron.

Източниците на Ройтерс съобщават, че повишената способност на правоприлагащите органи за проследяване на транзакции с биткойн принуждава престъпните и терористичните групировки да "мигрират" към Tron. 

Но има и други причини за това. Таксите за транзакциите в Tron са много по-ниски, отколкото тези на биткойна, казва американската инвестиционна компания VanEck.

Въоръжените групи използват стабилните крипто монети на Tron вместо по-нестабилните биткойн токени, за да си гарантират, че стойността на тяхното крипто богатство се запазва.