Инвестициите на рискови капитали в европейската технологична индустрия са паднали наполовина през 2023 г., докато инвеститорите продължават да се възстановяват от ефектите от високите лихвени проценти, сочат данни на компанията за рисков капитал Atomico.

Изкуственият интелект обаче е отличаваща се категория, в която кръговете на мегафинансиране продължават.

В публикувания от Atomico доклад за състоянието на европейската технологична индустрия се посочва, че общото финансиране за европейските компании, подкрепени с рискови капитали, се очаква да намалее с 45% през 2023 г., в сравнение с предходната година.

Общото рисково финансиране за европейските технологични компании ще достигне 45 млрд. долара през тази година, очакват от Atomico. За сравнение, то е било в размер на 82 млрд. долара през 2022 г., което пък намалява от 100 млрд. долара в предходната година.

От Atomico казват, че тази година се отчита корекция и връщане към нивата от предпандемичните години, в които оценките на компаниите нараснаха значително, а технологичната индустрия си осигуряваше рекордни количества капиталови потоци.

Нещото, с което Европа изпъква, е, че регионът, всъщност, бележи ръст в последните три години, в сравнение със САЩ, Китай и други държави, казва пред CNBC Том Вехмайер от Atomico.

“Стигна се до едно нулиране след периода на прегряване и неустойчивост през 2021 и началото на 2022 г.,” казва Вехмайер. “Сега виждаме новата реалност и появявата на признаци на възстановяване.”

Институционалните инвестиции от САЩ и Азия в европейския технологичен сектор падат значително, казва Вехмайер, а фондове, като Tiger Global и Coatue, които наводниха пазара през 2020 и 2021 г., се оттеглят в последната година вследствие на насрещните макроикономически ветрове.

И докато САЩ и Китай отчитат 8% и 9% спад, респективно, при рисковото финансиране т 2020 г. насам, Европа бележи увеличение на инвестициите с 19% за същия период, което е признак за издръжливостта на региона.

Признаци на възстановяване

Въпреки това технологичният сектор се облагодетелства от големия интерес към сферата на изкуствения интелект.

Компании, като Aleph Alpha, Mistral, и DeepL, набраха стотици милиони долари капитали от инвеститори при високи пазарни оценки благодарение на въодушевлението около OpenAI, която стои зад популярния чатбот ChatGPT.

AI е с най-голям дял сред кръговете за привличане на средства на стойност над 100 млн. долара, като общо 11 AI компании могат да се похвалят с такива, според Atomico.

В ранната фаза на развитие AI е бил най-оживеното място за инвеститорите, привличайки 11% от всички кръгове за финансиране на стойност 5 млн. долара или по-малко, казва от Atomico.

Междувременно, Европа е водещият център за талантливи служители в сферата на изкуствения интелект, като броят на висококвалифицираните длъжности с AI нараства 10 пъти през последното десетилетие и изпреварва в това отношение САЩ.

Климатичните технологии са друг открояващ се сектор, според Atomico. Финансирането на компаниите във въглеродната и енергийната сфера съставлява 27% от всички капитали, инвестирани в европейския технологичен сектор през 2023 г., което е три пъти повече, в сравнение с 2021 г.

По данни на Atomico, общата стойност на всички непублични и публични технологични компании в Европа надхвърля 3 трлн. долара през 2023 г., завръщайки се над това ниво, след като падна доста под него през 2022 г.

Миналата година пазарната капитализация на европейския технологичен сектор намаля с 400 млрд. долара.

IPO прозорецът остава затворен

В Европа през тази година на практика не е имало IPO-та със значителни мащаби.

Британската компания за проектиране на чипове Arm осъществи своето първично публично предлагане в САЩ, а акциите ѝ се представят слабо оттогава.

Книжата на компанията поскъпват, в сравнение с цената от IPO-то, но представянето на Arm и други листнали се наскоро технологични компании, като Instacart и Klaviyo, не убедиха други технологични лидери да листнат своите компании.

Въпреки това, според Вехмайер, има приличен брой компании, които имат желание да се финансират през борсата. Компании на късен етап от развитието си, като Klarna, Revolut и Monzo, са по-близо до IPO от когато и да било.

Междувременно, броят на сливанията и придобиванията остава ограничен, в сравнение с предходните години. Стойността на сключените през 2023 г. сделки достига 36 млрд. долара, като повечето излизания са по-малки и са на стойност под 100 млн. долара, казват от Atomico.