Производителят на луксозни бижута и часовници Chopard тихомълком откри „антихотел“ в сърцето на Париж – нов сегмент на разрастващата се хотелиерска сцена във френската столица.

Голяма част от първия по рода си хотелски проект на марката, започвайки с името му - 1 Place Vendôme, и необичайната липса на фанфари и реклама, изглеждат нетипични.

Преди официалното му откриване на 15 ноември липсва обичайния порой от публикации в социалните медии от инфлуенсъри по халати, които се преструват, че се събуждат в една от 15-те луксозни стаи и апартаменти, заобиколени от намачкани чаршафи и табли с кроасани.

Страниците на хотела в социалните медии също не търсят внимание. В профила му в Instagram има минимален брой публикации и по-малко от 1000 последователи.

Самият хотел, който заема етажите над бутика на Chopard на площад Place Vendôme, също не е лесен за забелязване поради явната липса на табели, обозначаващи присъствието му.

Този вид дискретност отговаря на един от най-амбициозните начини на живот днес: тихия лукс. Но също така олицетворява една от по-големите маркетингови тенденции в света на лукса.

„Живеем в епоха, в която, когато пуснете продуктите си, това става с голяма маркетингова кампания и голямо събитие. Всичко е някак церемониално“, казва Карл-Фриц Шойфеле за CNN.

Той е представител на третото поколение от семейство Шойфеле – собственици на Chopard от 1963 г. – и настоящ съпрезидент на компанията. „Искахме да правим нещата по различен начин... По много целенасочен начин.“

Това означава да се свържете директно с туристически агенции от висок клас, да бъдете селективни по отношение на техните PR канали и да отворите имота само за гости и VIP клиенти на Chopard.

„Има нарастваща клиентела, която търси изключителност и уединение“, добавя съветникът по проекта Дидие Льо Калвес - ветеран в хотелиерството, чието портфолио включва луксозни хотели, като Four Seasons George V и Le Bristol в Париж, както и The Plaza и The Pierre в Ню Йорк.

„Искахме да създадем получастен хотел, като наистина красива семейна резиденция,“ допълва той.

„Антихотел“ за ултрабогатите

След като преминат през главните сини врати и отворят порта от ковано желязо, дискретно украсена с курсив „C“ за Chopard, гостите влизат във фоайе с висок таван и са посрещнати от иконома на хотела. Няма рецепция, нито опашка от гости за настаняване или напускане.

Просто монументална каменна камина от 18-и век, грандиозно стълбище и - изтънчено намигване към наследството на хотела, гигантска инсталация от огърлица от муранско стъкло с аквамарин от художника Жан-Мишел Отониел.

Настаняването се извършва на малко бюро на втория етаж, където споделените общи пространства са оформени като величествено имение: салон, библиотека, бар и таен салон за пури, вдъхновен от Китай, скрит зад стена от фалшиви рафтове с книги.

На същия етаж се намира едно от бижутата на хотела - Зимната градина. Тя представлява дневна със стъклен покрив, окъпана в естествена светлина, разположена срещу мозаечен стенопис, която отдава почит на колекцията Animal World на Maison Chopard.

Включващ хиляди полирани скъпоценни камъни — наречени кабошони, той изобразява екзотична джунгла с пауни, леопарди, маймуни и пеперуди.

Разположен на минути от Jardin des Tuileries и Сена, изграждането на Place Vendôme е поръчано от Краля Слънце Луи XIV, а централният му елемент е извисяваща се колона, издигната от Наполеон I, която отбелязва битката при Аустерлиц.

Това е един от най-бляскавите площади в Париж, където марките луксозни бижута и часовници — Chopard, Cartier, Chaumet, Boucheron, Breguet и Jaeger-LeCoultre, са наредили магазините си един до друг.

Place Vendôme може да се похвали и с кралско потекло. Построена през 1723 г. от Пиер Перен - секретаря на Краля Слънце, нейните фасади и покрив са исторически паметници.

Вместо да кръсти хотела на марката, семейство Шойфеле избира адреса на сградата - 1 Place Vendôme, което му позволява да се развива самостоятелно, без асоциации с луксозната къща за бижута.

Неизползването на името Chopard е стратегия, противоположна на тази, по която работи Bulgari – една от първите компании от сектора, прекрачила в  хотелиерството. Тя залага на разпознаването на марката, за да запълни хотелските си стаи.

Но също така е в крак с Audemars Piguet и Christian Louboutin, отворили имоти под различни имена, съответно Hôtel des Horlogers и Vermelho.

Според Флоран Жирарден, професор по управление на луксозни хотелиерски марки в престижното EHL Hospitality Business School в Швейцария, разширяването от луксозна модна марка към хотелиерство е естествено.

Докато Four Seasons или Ritz знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и комуникирането на привлекателността.

„В исторически план, модните луксозни къщи са компании за продажба на мечти“, казва Жирарден. „Така че това е логична стъпка.“ Луксозните изживявания надминават продажбата на луксозни стоки, добавя той.

Неотдавнашният основен ремонт на сградата от дизайнера Пиер-Ив Рошон отнема четири години. Премахнати са стени, таваните са повдигнати и броят на стаите е намален наполовина (предишният наемател на сградата също е хотел), за да се създадат 10 апартамента и пет стаи.

Под визията на съпрезидента и артистичен директор на Chopard Каролин Шойфеле, апартаментът Paraiba (наречен на огърлицата от турмалин Precious Lace Paraiba) се отличава с ръчно бродирани стенни покрития, вдъхновени от тропически цветове.

Но Appartement Chopard на шестия етаж извежда лукса още една крачка напред. Изпълненият със злато апартамент блести с кристални полилеи, мраморна камина и обемен балдахин на леглото, напомнящи за Версай.

Цените започват от €14 000 ($15 400) на вечер. Сумите за обикновените стаи стартират от €1400 ($1540).

Докато в Париж има няколко имения от 17-и до 19-и век, превърнати в бутикови хотели, според Льо Калвес, 1 Place Vendôme вдига летвата.

„Нашето позициониране е като антихотел“, добавя Шойфеле. „Ние няма да бъдем избор номер едно за посетителите, които идват в Париж за първи път. Има много прекрасни хотели, които да заемат тази позиция“, казва той.

„Мисля, че сме подходящи за вече познаващите френската столица, които търсят нова перспектива.“