Актуализацията на данъчните оценки на имотите и промяната на местните данъци и такси остава под въпрос.

Общините от години настояват за осъвременяване на данъчните оценки, които са замръзнали на нивата си от 2008 г., както и за въвеждане на различно облагане, в зависимост от местоположението на населеното място, районите в него и вида на имота.

Кабинетът припозна исканията и предложи промени в данъчните закони. Политическите сили в парламента обаче се разминаха в мненията си, а някои партии поискаха новите разпоредби да не бъдат приети.

От своя страна, от Националното сдружение на общините алармират, че ако не бъдат направени корекции в Закона за местните данъци и такси на много места, ще се стигне до срив на приходите, съобщава darik.bg.

Данъчните оценки на имотите не са променяни от 2008 г. насам и вече са много далече от пазарните стойности. Пред Дарик изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева коментира, че е нужна промяна, но тя няма да бъде шокова.

Според икономисти, може да се очаква повишаване на данъчната оценка с 25-30%, но това не означава, че такъв ще бъде ръста и на данък недвижим имот.

От общините сигнализират и за сериозен проблем с приходите, ако промените в закона не бъдат приети.

Все по-голяма става вероятността промените в Закона за местните данъци и такси да не бъдат одобрени от Народното събрание.

До момента от три парламентарни групи – ДПС, Възраждане и Има такъв народ, са предложили отпадане на текстовете с мотиви, че част от предложенията са противоконституционни, а други ще доведат до рязък скок в данъците на гражданите и бизнеса.