Голяма швейцарска банка призна, че e помогнала на щатски и други данъкоплатци да укрият над 5.6 млрд. долара от Американската данъчна служба (IRS), обявиха от министерството на правосъдието на САЩ.

Banque Pictet - подразделението за частно банкиране на 218-годишната Pictet Group, ще плати около 122.9 млн. долара под формата на реституция и глоба в рамките на споразумението си с прокуратурата.

В периода 2008 – 2014 г. банката е имала 1 637 сметки на американски клиенти, които общо са избегнали плащането в САЩ на данъци на стойност приблизително 50.6 млн. долара.

В сметките е имало над 5.6 млрд. долара от приблизително 20-те млрд. долара общи активи на американски данъкоплатци, които банката е управлявала във въпросния период.

Ако институцията изпълни условията по сделката, Министерството на правосъдието ще отложи наказателното преследване срещу нея за срок от три години, а след това ще се откаже от обвинението за заговор за измама на IRS.

Като част от сделката, банката също така се е съгласила да сътрудничи по продължаващи разследвания на скрити банкови сметки.

“Изкореняването на финансовите злоупотреби остава приоритет на тази служба,” заяви Деймиън Уилямс, щатски прокурор от Ню Йорк. “Насърчаваме компании и финансови институции да идват при нас, за да докладват финансови нарушения, преди ние да отидем при тях,” допълни той.

В свое изявление от Pictet Group казаха, че сделката е сключена след “широко сътрудничество с щатските власти и в пълно съответствие на швейцарското законодателство.”

“В Pictet сме доволни, че разрешихме този въпрос и ще продължим да предприемаме стъпки, за да гарантираме, че клиентите изпълняват данъчните си задължения,” се казва още в изявлението.

Pictet Group е помагала на клиенти да избягват плащането на данъци в САЩ, като е откривала, поддържала и прикривала недекларирани сметки от тяхно име, според щатските власти.

Банката е използвала “най-различни начини”, за да ги укрива, се посочва в споразумението за отложено наказателно преследване.

Тя е съхранявала кореспонденцията, свързана със сметките на клиентите, в банката, вместо да я изпраща в САЩ, за да „гарантира, че документите, отразяващи съществуването на сметките, остават извън Съединените щати и извън обсега на щатските данъчните власти.”

Банката също така е регистрирала и поддържала офшорни дружества, чиято единствена цел е била да помагат на щатски клиенти на Pictet Group да укриват офшорните си сметки и активи от щатските данъчни власти.

Pictet Group е поддържала около 529 офшорни дружества за въпросните щатски сметки в периода 2008 – 2014 г.

Банковата група също така е помагала на клиентите, укриващи данъци в САЩ, да държат недекларирани средства в офшорни зони, като прехвърляла пари от недекларирани сметки към сметки, които изглежда са били притежавани от клиенти извън САЩ.

Тези сметки обаче на практика са били контролирани от американски данъкоплатци клиенти на банката чрез „фиктивни дарения“, според министерството на правосъдието на САЩ.