Лукойл ще преразгледа стратегията по отношение на активите си в България. Причината е "същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата на Лукойл в страната", според официалното прессъобщение, публикувано на сайта на  компанията. 

С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса, заявяват от петролния гигант. 

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната", се посочва в съобщението. 

По всяка вероятност се има предвид отпадането на дерогацията за преработване на руски петрол, което се очаква да стане през март догодина. 

В съобщението на Лукойл се посочва още, че компанията ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици за по-нататъшните действия по отношение на нейните активи в България.  

Лукойл придоби бургаската рафинерия "Нефтохим" през 1999 година. 

Руският петролен гигант твърди, че оттогава е инвестирал 3.4 млрд. долара в рафинерията, която разполага с 220 бензиностанции, 9 нефтени депа, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. 

Според оценките на компанията, са необходими инвестиции в размер на 500 млн. евро, за да може рафинерията да преработва по-леки сортове петрол, които не се доставят от Русия. 

През октомври регистрираната в Швейцария компания Литаско, която е формален собственик на нефтената рафинерия в Бургас, съобщи, че няма да продава бизнеса си в България, след като в интервю за Financial Times финансовият министър Асен Василев обяви, че България има индикации за интерес към покупката на рафинерията.