Инвеститорите, които търсят начини да извлекат печалби от евентуална промяна в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще следят заседанието на финансовата институция в четвъртък за евентуални индикации, че трябва да се придържат към залозите за бързи понижения на лихвите през следващата година.

Инфлацията в еврозоната пада, а икономиката може би е в плитка рецесия, така че трейдърите не се хващат на мантрата на ЕЦБ, че лихвите ще останат високи за известно време.

"Най-голямото предизвикателство ще бъде да се ориентираме относно количеството на пониженията и скоростта, с която ще се случват, които биват отчитани от пазарите," казва пред Reuters Ед Хъчинс от Aviva Investors.

Ето пет ключови въпроса за пазарите:

Какво можем да очакваме тази седмица?

От ЕЦБ вероятно ще кажат, че са доволни, че инфлацията, която надхвърли 10% миналата година, се доближава до целта на банката от 2%.

"Те може дори да смекчат тона относно вероятността от още повишения на лихвите. За пазара това ще означава – това беше вероятно, това е върхът," казва Йенс Айзеншмид, бивш икономист от ЕЦБ и настоящ старши икономист за Европа в Morgan Stanley.

Не очаквайте обаче председателят на ЕЦБ Кристин Лагард да звучи по-категорично от това. Анализатори смятат, че тя няма да иска да подхранва допълнителни очаквания за смекчаване на паричната политика.

Приключи ли битката с инфлацията?

Признаците определено са положителни. Инфлацията в еврозоната пада до 2.4% през ноември, което беше под очакванията в трети пореден месец, като дори базовата инфлация, която не включва волатилните цени на хранителните и енергийните продукти, падна рязко до 3.6%.

"Инфлационната картина е много по-благоприятна, отколкото ЕЦБ прогнозира," казва старши икономистът в Carmignac Рафаел Гаярдо.

Инфлацията се очаква да нарасне отново с изтичането на субсидиите, които предпазват потребителите от високите цени на енергийните продукти, докато ръстът на заплащането остава висок. Така ЕЦБ все още няма да има желание да обяви победа.

Кой е прав за лихвените проценти – трейдърите или ЕЦБ?

Трейдърите сега очакват над 130 базисни пункта понижения на лихвите от страна на ЕЦБ през следващата година, които да започнат през март. При последното заседание на ЕЦБ на 26 октомври те очакваха едва 70 базисни пункта понижения, които да започнат през юли.

Дори членът на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, която е почитател на по-високите лихви, наля масло в огъня, заявявайки пред Reuters, че финансовата институция може да се откаже от по-нататъшни повишения и не би трябвало да дава насоки за стабилни лихви до средата на 2024 г.

Много икономисти на този етап смятат, че март е прекалено рано за понижения на лихвите.

Какво се случва с PEPP?

Лагард наскоро заяви, че ЕЦБ „вероятно“ ще обсъди приключване на инвестициите по своята Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP) на стойност 1.7 трлн. евро по-рано от настоящия краен срок, който е краят на 2024 г., така че темата може да бъде повдигната тази седмица.

Италианските облигации, които са основният бенефициент, се представят по-добре от пазара през ноември вследствие на надеждите за понижения на лихвите, което намали рязко рисковата им премия, в сравнение с германските държавни облигации.

Това обаче засили и аргументите в полза на предсрочното прекратяване на реинвестициите, казват анализатори.

Ако ЕЦБ сложи край на реинвестициите през юни, Италия ще пропусне около 15 млрд. евро кеш, в сравнение с над 350 млрд. евро дълг, които ще продаде следващата година, казва Фредерик Дюкрозе от Pictet Wealth Management.

За Дюкрозе не си заслужава точно сега заради такава малка сума да се рискува да настъпи волатилност на пазарите. От BNP Paribas обаче очакват ЕЦБ да започне официални дискусии за слагане на край на реинвестициите.

Какво ще покажат новите прогнози на ЕЦБ?

Анализатори очакват до голяма степен ЕЦБ да понижи очакванията си за икономическия растеж и инфлацията за следващата година, в сравнение с прогнозите от септември, което засилва аргументите в полза на инфлация от около 2% през 2026 г.

Тъй като инфлацията е значително по-ниска, на фокус са новите прогнози на ЕЦБ, които за първи път ще включват и очаквания за 2026 г.