2023 беше годината, в която надпреварата на автомобилната индустрия към изцяло електрическо бъдеще тръгна по обиколен път.

В началото й автопроизводители се подготвяха да инвестират 1.2 трлн. долара до 2030 г., за да превърнат електромобилите (EV) от нишов продукт в модели от масовия пазар – много от тях с батерии и софтуер, произведени от самите компании, се казва в анализа на Reuters.

В края на годината автопроизводители, като Tesla, Rivian и други стартъп компании, ограничават инвестициите и преработват продуктовите си стратегии.

Традиционните автопроизводители апелират към политиците за повече помощ, за да компенсират високите разходи за прехода към електромобили, в добавка към милиардите долари, които вече бяха отделени за субсидии.

Потребителското търсене на електромобили нараства в световен мащаб. Навлизането им на пазара обаче не е толкова бързо или рентабилно, колкото ръководители от индустрията очакваха, най-вече в САЩ.

Високите лихвени проценти оставиха електромобилите извън възможностите на потребителите със средни доходи. Липсата на зарядна инфраструктура възпира купувачите, които са свикнали само за няколко минути да зареждат гориво, с което изминават стотици километри.

"Електромобилите ще са бъдещето на индустрията на пътническите автомобили," казва Джеф Перънт, главен оперативен директор на веригата автокъщи AutoNation в САЩ.

Заради опасенията на потребителите относно цената и зареждането обаче, "следващите 3-4 години ще са трудни", допълва той.

Ръководители на автомобилни компании засилват хеджирането на целите си за преминаване към изцяло електрически автомобилни паркове до средата на следващото десетилетие.

"Ние ще се нагодим според клиента," отговори главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара по-рано този месец на въпроса дали GM все още има за цел да предлага само електромобили до 2035 г.

Електрическият пикап на Ford F-150 Lightning е пример за това, което се случи с оптимистичните прогнози.

Подкрепен от ентусиазираното ранно търсене за модела Lightning, през август Ford добави трети екип в своя исторически комплекс Rouge в Диърборн, Мичиган, за да утрои производството на електрическия пикап до 150 000 автомобила годишно.

През октомври обаче, Ford премахна третата смяна, признавайки, че търсенето за електрически F-150 не е достатъчно, за да поддържа планирания темп на производство. Около 700 работници бяха освободени от работа.

В Китай, Европа и САЩ, които са основните пазари на електромобили, търсенето за този тип превозни средства все още нараства по-бързо от търсенето на автомобили, като цяло.

Глобалното производство на електромобили е на път да се утрои до 2030 г. до 33.4 млн. броя, или около една трета от общото производство, според данни на AutoForecast Solutions.

По-голяма част от този растеж ще дойде от Китай, където държавните субсидии и ценовата война, която се води между пазарния лидер BYD и Tesla, правят електромобилите по-достъпни от колите с двигатели с вътрешно горене, сочи анализ на JATO Dynamics.

В Северна Америка производството на електромобили може да нарасне шест пъти - до близо 7 млн. автомобила до 2030 г., според AFS. Това се равнява на близо 40% от прогнозирания за тогава автомобилен пазар в САЩ, но доста под целите на администрацията на президента Джо Байдън.

Лобиране за помощ

Ръководители от индустрията лобират пред администрацията на Байдън да отстъпи от правилата за емисиите, които на практика изискват електромобилите да съставляват две трети от продажбите на нови автомобили в САЩ до 2032 г.

Поглеждайки към бъдещето, ръководители от индустрията изказват две опасения относно предизвикателствата около разрастването на пазара на електромобили – достъпност и достъп до зарядни станции.

Слабите темпове на развитие на зарядната инфраструктура принудиха редица традиционни автопроизводители да сключат сделки през тази година с Tesla, които позволяват на купувачите на техните електромобили да използват Supercharger мрежата на Tesla.

"Капитулацията на автопроизводителите в полза на стандарта на Tesla е ясен признак, че те осъзнават, че търсенето е възпирано от опасенията относно зареждането на електромобилите," казва Марк Уейкфийлд, ръководител на консултантската компания AlixPartners.

"Достъпността" е код на индустрията за убеждаване на масовия потребител със средни доходи да плати достатъчно за електромобил, така че да бъдат покрити производствените разходи и да се генерира печалба.

За повечето традиционни автомобилни компании засега това се оказва невъзможно. Дори Tesla, която отчита печалба от продажбата на електромобили, беше принудена да понижи цените, за да поддържа работата на поточните линии на пълна скорост в Китай и САЩ.

"Ако нашите разходи за автомобил са същите, както за Toyota RAV4, никой не би си купил RAV4, или поне е много малко вероятно," заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск през октомври. “Нашата кола все още е много по-скъпа от RAV4."

Цените на RAV4 започват от 28 475 долара. Цената на Tesla Model Y започва от 43 990 долара, а до 31 декември електромобилът се предлага със 7 500 долара данъчен кредит в САЩ.

От Tesla предупредиха, че тези кредити може да бъдат ограничени с приемането на по-строги правила за използването на произведени в страната части.