Най-малко 1000 птици са убити за ден в началото на октомври, когато се блъскат в McCormick Place Lakeside Center в Чикаго - най-големия конгресен център в Северна Америка.

Парадигма на архитектурния модернизъм, структурата е строена на етапи от 1960 до 2017 г. и е гигант от стомана, бетон и стъкло, посочва CNN.

Въпреки че не е особено висока, според съвременните стандарти, стъклената фасада на сградата представлява проблем за птиците най-вече през нощта, когато осветените интериори ги объркват.

Хилядата убити пернати през този ден са малка част от милионите мигриращи птици, летящи на юг през континента към местата си за зимуване - пътуване, предприемано два пъти годишно.

Това, което прави тази масова смърт на птици необичайна, не е броят (American Bird Conservancy изчислява, че до един милиард птици страдат от същата съдба всяка година), а че привлича толкова много обществено внимание.

Това става благодарение на Chicago Bird Collision Monitors - доброволческа група, която регистрира сблъсъци с птици в града от 2003 г. насам. Според техните данни, това е най-големият брой мъртви птици, регистрирани на територията на една сграда за ден.

Един от начините за предотвратяване на подобни сблъсъци е да се обърне повече внимание на дизайна на стъклените сгради. Чикаго дава пример в тази насока през 2009 г., когато е завършена Aqua Tower на американския архитект Джийн Ганг.

Нейната вълнообразна фасада и фритирано стъкло са отчасти предназначени да спрат птиците да се блъскат в прозорците. Фритованото стъкло е матирано и леко непрозрачно, за да се справи с този проблем.

Това е само един аспект от усилията на Ганг да "натурализира" небостъргача - сгради, които обикновено са съставени от прави линии поради техните стоманени или бетонни рамки. Както се шегува каталунският архитект Антони Гауди: „В природата няма прави линии или остри ъгли.“

Безопасно за птици стъкло

Aqua Tower има извити балкони, за да смекчи твърдите ръбове на иначе конвенционалния небостъргач. Вълноподобният ефект служи за минимизиране на вятъра и създаване на сянка.

В тандем с фритираното стъкло, отразяващите качества на сградата намаляват, което предотвратява объркването у птиците, особено през нощта.

Кулата демонстрира как архитектурните елементи, обикновено подобряващи човешкия живот, могат да бъдат от полза и за други организми, посочва CNN.

Това предизвикателство е прието и от базирания в Бъфало архитект Джойс Хванг в нейния проект No Crash Zone от 2015 г. Хванг временно слага шарки на прозорците на Sullivan Center в Чикаго - за да възпре птиците да се блъскат в него, но също така и за да добави естетика към самия материал.

Хванг твърди, че архитектите все още могат да използват стъкло в сградите, но с малко въображение те могат да включат графични орнаменти, които ще зарадват както нас, така и други същества (или може би просто няма да ги разсейват).

По-лесно приложимите дизайнерски решения включват подходящо за птиците фолио: ламинат, нанесен върху стъкло, за да им помогне да виждат прозорците като обекти, а не като прозрачни простраства, което минимизира риска от сблъсък.

Тази функция е възприета от Колумбийския университет в Ню Йорк и няколко други сгради в града, включително хотел, гробище, поща и фериботен терминал.

Изгасени светлини

Начинът, по който хората използват изкуствената светлина, изглежда е по-неразрешимият проблем, когато става въпрос за грижа за птиците.

През 2019 г. става ясно, че годишната инсталация Tribute in Light, която се провежда всяка година в Ню Йорк за отбелязване на годишнината от атентатите от 11 септември, е причинила дезориентация и изтощение у мигриращите пернати.

Птиците са привлечени от високите лъчи светлина, отклоняват се от миграционните си маршрути и остават в капан. През 2020 г. е взето решение светлините да се изключват периодично и да се пускат отново, така че - дори птиците да се объркат за момент, да могат да се продължат пътя си.

Проучване от 2021 г. демонстрира по-широкото приложение на този принцип: чрез изключване на половината от светлините в по-големите сгради в Чикаго през нощта сблъсъците с птици могат да бъдат намалени от 6 до 11 пъти.

В Ню Йорк се обсъжда промяна в закона за забрана на нощното осветление на празни сгради. Много съдебни зали, библиотеки и държавни училища в града вече изключват осветлението си по време на миграционния сезон.

Не е сигурно дали тези промени могат да стимулират по-широка трансформация на употребата на изкуствена светлина в градовете. В края на краищата, днес осветеният град потъмнява само при екстремни обстоятелства, като например прекъсвания на електричеството.

И все пак хората могат да изберат други начини да използват по-малко изкуствена светлина. Тъмнината е жизненоважна част от природата. Тя е средството, чрез което животните и растенията си почиват и се укриват.

За мигриращите птици тъмнината е безопасна, тя им позволява да възприемат света правилно, за да изпълняват успешно дългите си пътувания. А тъмнината в градовете нощем може да помогне на жителите им да се свържат отново с красотата и страхопочитанието, които вдъхват тези гледки.