Промяната в курса на Федералния резерв този месец подсили аргументите в полза на очакваното продължаващо поевтиняване на щатския долар през 2024 г., въпреки че силата на щатската икономика би могла да ограничи спада при зелените пари.

След като поскъпна до 20-годишен връх вследствие на повишението на лихвите от страна на Фед през 2022 г., щатската валута до голяма степен се търгуваше в тесен диапазон тази година, на фона на устойчивия растеж на щатската икономика и на обещанията на централната банка да поддържа високи лихвени нива.

Заседанието на Фед през миналата седмица обаче доведе до неочаквана промяна, след като председателят Джеръм Пауъл заяви, че историческото затягане на паричната политика, което повиши лихвите до най-високите им нива от десетилетия, вероятно е приключило благодарение на понижаващата се инфлация. От централната банка очаква 75 базисни пункта понижение на основната лихва през следващата година.

Падащите лихви обикновено са считани за „насрещен вятър“ за долара, тъй като намаляват привлекателността на активите, които се търгуват в щатската валута за търсещите доходност инвеститори. И въпреки че анализаторите очакваха доларът да поевтинее през следващата година, по-бързият темп на понижение на лихвите би могъл да ускори този спад.

Въпреки това, залагането срещу долара е трудна задача в последните години и някои инвеститори внимават да не избързват. Щатската икономика, която продължава да се представя по-добре от икономиките на другите развити държави, може да е един от факторите, които са пречка за очакващите спад инвеститори.

Агресивното затягане на паричната политика на Фед, заедно с мерките за повишавана на икономическия растеж след пандемията, "подхранваха представата за американската изключителност и доведоха до най-мощното поскъпване на долара от 80-те години," казва пред Reuters Кит Джукс, старши валутен анализатор в Societe Generale.

На фона на очакванията за облекчаване на паричната политика от страна на Фед, "част от този ръст би трябвало да бъде изтрит," смята той.

Доларът е на път да запише понижение от 1% спрямо кошница от няколко други основни валути през тази година.

Отслабваща сила

Правилните прогнози по отношение на долара са от ключово значение за анализатори и инвеститори, предвид централната роля на щатската валута в глобалните финанси.

За САЩ слабият долар би направил износа по-конкурентен в чужбина и би повишил печалбите на международните компании, като направи по-евтино обръщането на техните печалби в чужбина в долари. Около една четвърт от компаниите от борсовия индекс S&P 500 генерират над 50% от приходите си извън САЩ, сочат данни на FactSet.

Очакванията са, че доларът ще поевтинява срещу валутите на страните от Г-10 през 2024 г., като по-голяма част от спадът ще дойде през второто полугодие, показва допитване на Reuters сред 71 анализатори от началото на декември.

Дали прогнозите им ще се осъществят може да зависи от това как ще се представя щатската икономика в сравнение с останалите водещи икономики през следващата година, както и от темповете, с които централните банки ще коригират паричната си политика.

Засега това се случва неравномерно. Спадът в бизнес активността в еврозоната се задълбочава през декември, според следени отблизо данни, които показват, че икономиката на еврозоната почти сигурно е в рецесия. Въпреки това, Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърли очакванията за понижение на лихвите, тъй като остава съсредоточена върху борбата с инфлацията. Еврото поскъпва с 2.4% спрямо долара тази година.

"Забавянето на растежа е по-сериозно изразено в други икономики," казва Танос Бардас, старши портфейлен мениджър в Neuberger Berman, който е оптимист относно представянето на долара в следващите 12 месеца. "Ще е необходимо малко повече време преди ръстът на щатската икономика да се забави."

Други обаче виждат силни области, най-вече в азиатските икономики. Пазарът е "прекалено песимистично настроен" относно перспективите за растеж в Китай и Индия. Ускоряващият се икономически растеж може да подсили апетита на държавите за суровини, което да облагодетелства суровинни валути, като австралийски, канадския и новозеландския долари, казва Пареш Упадхая, директор инструменти с фиксирана доходност и валутна търговия в Amundi САЩ.

Китай ще засили корекциите на паричната си политика, за да подкрепи икономическото си възстановяване през 2024 г., според публикации в държавни медии.

Джак Макинтайър, портфейлен мениджър в Brandywine Global във Филаделфия, разчита на това, че ръстът на щатската икономика ще се забави, докато този на китайската ще се ускори. Той продава долари, за да финансира закупуването на азиатски валути.

Според октомврийската прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) щатската икономика ще отчете 1.5% ръст през 2024 г., в сравнение с 1.2% ръст за еврозоната и 4.2% за Китай.

Разбира се, траекторията на долара би могла да зависи от това в каква степен облекчаването на паричната политика от страна на Фед и падащата инфлация вече са отразени в цената му. Фючърсите, обвързани с лихвата на Фед, показват, че инвеститори очакват понижения на лихвите с над 140 базисни пункта през следващата година, което е близо два пъти повече от очакванията на Фед.

"Ако инфлацията забуксува и не продължи да пада, имаме аргументи в полза на това, че Фед ще се въздържи от промени," казва Мет Уелър, ръководител пазарни проучвания в StoneX. "Това със сигурност би оказало подкрепа на долара."