До пускането на четвъртата линия на метрото в Атина може и да остават пет години, но въздействието от нея вече се усеща в гръцката столица.

Строителството по новата линия с 15 станции започна през 2021 г., а сега вече се работи и по създаването или обновяването на седем градски площада около бъдещи станции.

В свят, пълен с градове, които искат да намалят замърсяването и въглеродните емисии от автомобилите, проектът е от вида нов обществен транспорт, който много граждани искат.

Въпреки обществената подкрепа, той обаче предизвика противоречия сред жители на столицата, които се опасяват, че може да намали зеленината в части от Атина и да ги направи по-неравностойни.

Новата линия ще запълни две големи празнини в мрежата на метрото, която в момента може да бъде определена като добра, но не страхотна.

С надеждните си, относително редовни услуги и поддръжка, настоящите три линии на атинското метро покриват много важни маршрути и осигуряват бързи и надеждни връзки с летището и фериботното пристанище в Пирея.

Ако добавите и трамвайната линия, която се движи от центъра по крайбрежието на града, разполагате с ниво, което отговаря на широките европейските стандарти за града с подобни размери, пише Bloomberg.

В услугите обаче има пропуски. Супер гъсто населените източни квартали по долните склонове на планината Химетус, където се намират повечето университетски сгради, все още нямат достъп до метро, както заможните северни предградия.

В тези райони перспективата за дълга разходка до станциите на метрото или придвижването с автобус в трафика кара много местни да използват автомобилите си, което допринася за замърсяването и задръстванията.

Четвъртата линия се очаква да запълни колкото се може повече от тези пропуски със своята U-образна форма в северната част на града.

В периода 2029-2030 г. се очаква в експлоатация да бъдат пуснати 15 нови станции по линията, която, в крайна сметка, ще има 35 станции и ще увеличи обхвата на метрото с повече от една трета.

Дори и тези първи 15 станции ще окажат сериозно въздействие, като линията ще превозва 340 000 пътници и ще премахне 53 000 автомобила от пътя, според изчисления на Athens Metro Company Elliniko Metro.

Новата линия може да осигури ползи и над земята. След конкурс през ноември 2023 г. бяха избрани дизайни за четири нови обекта, разкриващи елегантни, но минималистични подстъпи към мрежата на метрото, заобиколени от обществени зони под сянката на новозасадени дървета.

Ако проектите бъдат изпълнени добре, тези нови метро площади и обновяването на три съществуващи площада на места, където ще има метростанции, биха направили части от града по-зелени и по-удобни за пешеходци, както и да осигурят по-бърз достъп до останалата част от града.

Проблемът е, че някои хора се опасяват, че строителството на метрото може да постави под заплаха съществуващите обществени пространства. В Атина липсват големите паркове, но в града има много оживени сенчести площади, които топлият климат и местният начин на живот са превърнали във „всекидневни на открито“.

Някои столичани се опасяват, че промяната на тези пространства, всъщност, може да ги направи не толкова зелени. През януари съд спря работата около парка Ризари, докато не бъдат проведени допълнителни изследвания за ефекта от строителството на метрото върху зеленината в района.

Живеещите около централния площад Колонаки пък бяха разгневени от преместването на дървета с цел засаждането им на други места.

Тези притеснения бледнеят, в сравнение с напрежението в намиращия се наблизо квартал Екзархия, който е известен отдавна като дом на анархисти и други неконформисти, както и място, където търсещите убежище могат да живеят относително свободно.

Запуснатият главен площад на Екзархия е място на предстояща станция от метрото, а някои местни жители се опасяват, че ще бъде преобразен необратимо.

Някои твърдят, че обектът, който е един от няколкото възможни маршрута за новата линия, е бил подбран специално, за да се осъществи тази трансформация и да се ускори процеса по облагородяване, който вече тече.

Сблъсъците през 2022 г. между протестиращи и полиция заради строителните работи по метрото в Екзархия засилиха чувството за разделение.

Подобна съпротива може да изглежда изненадваща отвън. Много жители без съмнение ще бъдат доволни, че вече няма да ходят по-дълго до метрото, особено хора с ограничена подвижност, които често изпитват затруднения с хълмистия терен на Атина и неравните тротоари.

Екзархия обаче е в основата на културна война от известно време, демонизиран като място на безредици още от бунтовете там през 2008 г. след убийството на 15-годишно момче от полицията.