Известно е, че наркотиците и Уолстрийт вървят ръка за ръка, но употребата на забранени субстанции във финансовата индустрия днес е по-различна, в сравнение с миналото, пише Business Insider.

С промяната на нагласите към легализирането на канабиса в САЩ, тестовете за наркотици преди наемането на работа остават в миналото, дори и в някои от най-консервативните институции на Уолстрийт.

Близо 88% от американците казват, че употребата на канабис - поне под някаква форма, трябва да е законна в САЩ, сочи проучване на Pew от октомври 2022 г.

Днес това е факт наполовина – употребата на канабис за развлекателни цели е законна в 24 щата и в Окръг Колумбия. В Ню Йорк канабисът беше официално легализиран през 2021 г., а местата, на които се продава законно марихуана, започнаха да се появяват в края на 2022 г.

През 2019 г. градски власти на Ню Йорк приеха законодателни промени, които забраняват на работодателите в града да принуждават кандидатстващите за работа да се подлагат на тестовете за употреба на марихуана.

В промените, които влязоха в сила през 2020 г., има изключение за тестовете за наркотици за "чувствителни към безопасността" индустрии, като правоприлагане и строителство.

Миналата година от дирекцията по труда на щата Ню Йорк публикуваха насоки, в които се казва, че работодателите не могат да тестват служителите за марихуана, освен ако видимо са неадекватни по време на работа или ако федералният закон не изисква тестове (както при шофьорите на търговски превозни средства).

Много от най-големите банки в света, в това число Goldman Sachs и JPMorgan Chase, са с централи в Ню Йорк или имат големи офиси там, което означава, че тази промяна засяга значителна част от техните служители и практиките им за наемане на хора.

По тази причина, съвсем естествено, едни от най-големите и престижни работодатели в страната преразгледаха политиките си по отношение на тестовете за марихуана на кандидатстващите за работа и за наетите наскоро.

От Business Insider са се свързали със седем инвестиционни банки със значително присъствие в Ню Йорк, сред които и JPMorgan, и Citi, във връзка с тестовете за марихуана и други забранени субстанции, като част от процеса по наемане и редовно наблюдение на служителите.

Оказва се, че в по-голямата си част тези работодатели вече не проверяват кандидатите за работа за употреба на марихуана. Много от тях не ги тестват изобщо за наркотици.

Bank of America

Говорител на Bank of America е потвърдил, че компанията не тества новонаетите или настоящите служители за употреба на наркотици. Банката, чиято централа е в Шарлът, Северна Каролина, не е променяла политиката си във връзка с законодателните промени в Ню Йорк.

Citigroup

Citi не изисква тест за наркотици като условия за наемане на работа, казва говорител на банката. Това важи за новонаетите и за настоящите служители.

През 2019 г. Business Insider информира че Citigroup преразглежда позицията си относно тестването на кандидатите за работа за употреба на марихуана.

Goldman Sachs

Говорител на Goldman Sachs е заявил, че банката не тества кандидатите за работа или настоящите служители за марихуана или други субстанции.

Политиката на Goldman е променена относително наскоро. През 2019 г. говорител на банката заявява пред BI, че банката тества кандидатите за работа, но тестовете не включват марихуана.

JPMorgan

Говорител на JPMorgan Chase е отказал да коментира политиката на банката по отношение на тестовете за наркотици. От документ от 2019 г. става ясно, че JPMorgan прави тест на урината на служителите на всички свои доставчици за тяхна сметка.

Morgan Stanley

Говорител на Morgan Stanley е заявил пред BI, че банката не тества служителите си или новонаетите на работа за никакви субстанции.

UBS

От UBS не са реагирали на запитването за коментар относно политиката на компанията за тестовете за наркотици, а от Credit Suisse, която беше придобита от UBS, са отказали коментар през миналата година.

Wells Fargo

Wells Fargo не тества новоназначените или настоящите служители за марихуана или за други наркотици, според говорител на компанията.

"Wells Fargo е посветена на поддържането на работно място без наркотици. От всички служители се изисква да изпълняват служебните си задължения без да са под влиянието на наркотици, алкохол или неправилната употреба на разрешени субстанции.

На всички служители е забранено да работят или да се явяват на работа, когато са под влиянето на алкохол или наркотици. Тестовете за наркотици не са част от нашия процес по наемането на нови служители," се казва в изявление на говорителя на институцията.