Американският капиталов пазар е във възход, като през последните три месеца индексът на големите компании S&P 500 скочи с близо 15%, достигайки рекордно високо ниво. 

Последните икономически данни също подкрепят оптимизма на инвеститорите. Министерството на труда съобщи, че през януари американската икономика е създала 353 000 работни места - много повече от очакваното.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна със солидните 3.3% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г. Въпреки това инфлацията се забави до 2.6%, което не е много далеч от целевото равнище от 2%. 

Инвеститорите очакват, че до края на годината Федералният резерв ще понижи референтния си лихвен процент от сегашния му диапазон между 5.25% и 5.5% до под 4%, осигурявайки още един тласък за икономиката и бизнеса. 

Но много от корпоративните мениджъри са предпазливи и не споделят безусловен оптимизъм за бъдещето, пише The Economist. 

Какви са рисковете? 

В края на януари управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл попари надеждите за рязко намаляване на лихвите, заявявайки, че инфлацията все е още е твърде висока.

Тъй като евтините дългове от епохата на пандемията започват да падежират, лихвената сметка върху корпоративния дълг на нефинансовите компании в САЩ, в размер на 21 трилиона долара, ще продължи да се увеличава.

В същото време, печалбите са в застой. През последното тримесечие на миналата година, което компаниите от S&P 500 отчитат в момента, те са нараснали със скромните 1.6% на годишна база. 

Нещо повече - три от факторите, които поддържаха печалбите, сега може да отслабнат, пише още изданието.

Един от източниците на безпокойство са американските потребители. Част от "горивото", което доведе до скок на потреблението, обърквайки очакванията за рецесия през 2023 г., се изчерпва.

Излишните спестявания, натрупани от купувачите по време на пандемията от COVID-19, благодарение отчасти на правителствените стимули, вече са до голяма степен изразходвани.

Лихвените проценти по просрочените кредитни карти непрекъснато нарастват. Изплащането на студентски заеми, което се възобнови миналия октомври, след като Върховният съд отмени мораториума от епохата на пандемията, увеличава натиска върху домакинствата. 

В резултат на това търговците и производителите се подготвят за трудни времена.  

От дънки до автомобили

Електронният мебелен магазин Wayfair обяви, че ще уволни 13% от персонала си, а от Levi Strauss очакват приходите им да нараснат между 1% и 3% тази година, което е под очакванията на анализаторите, обявайки съкращения на между 10% и 15% от работната сила.

На 30 януари производителят на домакински уреди Whirlpool заяви, че очаква продажбите му да останат непроменени през 2024 г.

General Motors - най-големият производител на автомобили в САЩ, прогнозира, че броят на продадените автомобили в Америка ще нарасне с 3% тази година, което не е зле, но е доста под миналогодишното увеличение от 12%.

Очаква се цените на автомобилите да паднат, което ще засили търсенето, но ще свие нормите на печалба, точно когато производителите на автомобили усвояват по-високите разходи от новото споразумение за заплатите, постигнато със синдикатите в края на миналата година. 

Американските потребители преминават по-бавно към по-скъпите електрически превозни средства, отколкото производителите на автомобили очакваха.

На 24 януари Tesla предупреди, че нейният растеж може да е значително по-нисък тази година. Акциите на компанията паднаха с 12% в отговор, изтривайки 80 млрд. долара от пазарната ѝ стойност.

Дори продавачите на потребителски стоки сигнализират за предпазливост. През последните две години производителите на пакетирани храни и други стоки от първа необходимост за дома успяха да защитят печалбите си от нарастващите разходи, като вдигнаха цените, без да смазват търсенето.

Сега изглежда, че тази стратегия се изчерпва.

В края на януари Colgate-Palmolive - доставчик на пасти за зъби, заяви, че очаква продажбите да нараснат между 1% и 4% тази година, отслабвайки спрямо миналогодишните 8% миналата година. От Mondelez също очакват по-слаб ръст на приходите за 2024 г.  

Потребителите свиват разходите

Второто притеснение за някои компании е "здравето" на потребителите в Китай. Сривът в сектора на имотите в страната натежа върху потребителските настроения.

През декември цената на акциите на Nike се понижи, след като компанията отчете забавяне в ръста на продажбите в Поднебесната империя.

Фалитът на Evergrande допълнително помрачи настроението. Директорът на Starbucks Лаксман Нарасимхан предупреди, че "по-предпазливият потребител“ в Китай пречи на нейния растеж.

Въпреки че Apple - производителят на iPhone, успя да отбележи ръст от 2% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, продажбите му в Китай се свиха с 13%. За Apple, Nike и Starbucks засилващата се местна конкуренция увеличава неволите им.

У дома бумът на американското производство също изглежда се забавя, което е трети източник на безпокойство за следващата година. През първата половина на миналата година месечното строителство на фабрики в САЩ нарасна със 17%, но през второто полугодие този растеж се забавя до 8%. 

TSMC - тайванският производител на чипове, обяви на 18 януари, че ще отложи откриването на втора фабрика за полупроводници в Аризона с една или две години. На 1 февруари пък стана ясно, че Intel също ще отложи откриването на фабриката си в Охайо.

Това може да се дължи на факта, че субсидиите, обещани от администрацията на Байдън, се материализират по-бавно от очакваното. От 52-та милиарда долара, определени в Закона за подпомагане на местното производство на полупроводници, досега е разпределена само малка част. 

Американските производители на автомобили също отлагат инвестициите в производството на електромобили в отговор на разочароващото търсене. Това може да започне да тежи на строителите на фабрики и доставчиците, които са се възползвали от досегашния бум. 

Може ли AI да помогне? 

Една област на дейност, която не показва признаци на забавяне, е изкуственият интелект. Amazon, Alphabet и Microsoft – американският триумвират в областта на облачните изчисления – отчетоха годишен ръст в своите облачни подразделения между 13% и 30% за последното тримесечие на миналата година.

И трите компании казаха на инвеститорите, че високите им амбиции в сферата на AI ще ги накарат да увеличат капиталовите си инвестиции през следващата година. 

На 1 февруари Meta отчете хитови печалби и заяви, че ще похарчи до 37 милиарда долара тази година, голяма част от тях за центрове за данни за обучение и управление на AI модели.

За разлика от предишната инвестиционна капания на изпълнителния директор на компанията Марк Закърбърг в метавселената и виртуалната реалност, инвеститорите приеха добре новината, както и информацията, че компанията ще изкупи обратно повече акции и ще изплати първия си дивидент.

На следващия ден пазарната стойност на Meta скочи с близо 200 милиарда - до 1.2 трилиона долара - най-големия еднодневен скок в историята на Уолстрийт.

Може обаче да мине известно време, преди останалата част от корпоративна Америка да види тласък на AI инвестициите. Според скорошно проучване на консултантската компания BCG, само 5% от компаниите не правят нищо с новата технология.

Но 71% от тях се ограничават в провеждането на ограничени експерименти и пилотни проекти в малък мащаб. 

И той като американските корпорации в момента не разполагат с друго "гориво" за растеж, може да са им необходими повече такива проекти, пише още изданието.