През уикенда Централната банка на Турция се сдоби с шестия си управител за последните шест календарни години, след като Фатих Карахан беше назначен на поста с указ на президента Реджеп Ердоган.

Това се случва по-малко от година, след като през юни 2023 г. Хафизе Гайе Еркан влезе в историята като първата жена, заемаща престижната позиция.

Тя обаче подаде оставка през миналата седмица, заявявайки, че трябва да защити семейството си и че решението ѝ е вследствие на кампания за “покушение срещу нейната репутация.”

Фатих Карахан е роден през 1982 г. в Ескишехир и се дипломира от Босфорския университет с диплома по математика и индустриално инженерство през 2006 г. След като получава магистърска степен, той завършва и докторска степен по икономика в Университета на Пенсилвания през 2012 г.

Карахан започва кариерата си на икономист във Федералния резерв на Ню Йорк през 2012 г., като е заемал длъжността лидер на екип за проучване на пазарите на труда и продуктите, както и съветник по паричната политика на банката до 2022 г.

Карахан също така е преподавал в Колумбийския и в Нюйоркския университет. След това той заема поста старши икономист в Amazon през 2022 г. и е назначен за главен икономист в компанията през ноември 2022 г.

Карахан заемаше поста заместник-управител на Централната банка на Турция от 28 юли 2023 г.

Надеждите са, че опитът на 42-годишния икономист ще му служи добре в борбата с високата инфлация и кризата с разходите за живот, която засегна населението на Турция.

Турската лира поевтинява с близо 40% спрямо долара от началото на годината и е изгубила над 80% от стойността си спрямо щатската валута за последните пет години, пише CNBC.

Вчера стана ясно, че годишната инфлация в Турция е близо 65% през януари. Централната банка на страната вдигна осем поредни пъти основната си лихва от май 2023 г., или общо с 3 650 базисни пункта.

При последното увеличение на 25 януари основната лихва достигна 45%, но ръководителите на банката тогава дадоха индикации, че цикълът по затягане на паричната политика е в своя край.

Макар и болезнени за страната, инвеститори и икономисти казват, че повишенията на лихвите са необходими и че продължаването на приоритетите по отношение на паричната политика ще породят доверие към новия ръководител на централната банка.

"Основната цел и приоритет на централната банка е да постигне ценова стабилност. Разчитайки на силния си екип, ние продължаваме с усилията за осигуряване на дезинфлация. Решени сме да поддържаме необходимото ниво на парична политика, докато инфлацията падне до нашите целеви нива.

Ще внимаваме за инфлационните очаквания и ценовото поведение. Готови сме да действаме в случай на влошаване на перспективите относно инфлацията”, заяви Карахан след назначаването си.

Очаква се на 8 февруари той да даде брифинг във връзка с първите данни за инфлацията за 2024 г.

“Всички погледи сега ще се насочат към управителя на централната банка Фатих Карахан,” казва Лиъм Пийч, старши икономист в Capital Economics. “В настоящата ситуация изглежда, че приемствеността в паричната политика ще продължи.”

“Подобно на Еркан, Карахан не е паричен икономист, но въпреки това е считан за надежден избор,” казва Волфанго Пиколи, президент на консултантската компания Teneo.

Пиколи отбелязва, че паричната политика на Турция, в крайна сметка, все още зависи от милостта на президента Ердоган, който плашеше инвеститорите години наред, като „задушаваше“ независимостта на централната банка и не ѝ позволяваше да вдига лихвите - въпреки високата инфлация, която преди време надхвърли 85%.

“Независимо от авторитета на Карахан и подкрепата от страна на министъра на финансите Мехмет Шимшек, Ердоган остава най-важният човек при вземането на решения,” заявява Пиколи.

“Докато президентът продължава да подкрепя постепенното връщане към традиционната парична политика, което обяви след президентските избори през 2023 г., самоличността на управителя на централната банка е почти без значение, тъй като финансовата институция има слаба (ако въобще има такава) институционална независимост.”

Карахан “ще трябва да действа в границите на централна банка, която нито е независима, нито пък разполага с адекватни професионалисти,” допълва Пиколи.

Инвеститорското доверие в Турция се подобри през близо осемте месеца, в които Еркан беше начело на централната банка. Подобно на Карахан, тя също е работила за елитни американски институции.

Има докторска степен по финансов инженеринг от Принстън и дипломи от бизнес училищата на Харвард и Станфорд, а след това е наета от Goldman Sachs и First Republic Bank, на която е била главен изпълнителен директор.

Еркан също така е била част от борда на директорите на Tiffany & Co. и беше назначена за директор на компанията за професионални услуги Marsh McLennan, която е част от Fortune 500.