Потребителските цени в Китай през януари падат с най-силните си темпове за последните 14 години, успоредно с цените на едро, засилвайки натиска върху правителството и централната банка да направят повече за съживяването на втората най-голяма икономика в света, предава Ройтерс.  

Китай се бори със забавянето на цените от началото на миналата година, което принуди централната банка да намали лихвените проценти, за да стимулира растежа, и то по време, когато повечето развити икономики бяха фокусирани върху укротяването на  високата инфлация.

Индексът на потребителските цени бележи спад от 0.8% през януари спрямо година по-рано след понижението от 0.3% през декември, показва статистиката. Инфлацията на дребно се повишава с 0.3% на месечна база в сравнение с ръста от 0.1% в предходния месец.

Консенсусните прогнози на икономистите бяха за спад от 0.5% на годишна база и ръст от 0.4% на месечна база.

Годишният спад на индекса на потребителските цени през януари е най-големият от септември 2009 г. и се дължи главно на рязкото поевтиняване на храните, но анализаторите предупреждават, че общият дефлационен импулс в икономиката може да окаже дълготраен ефект върху поведението на потребителите.

Китай все още не успява да възстанови икономическия импулс след пандемията от COVID-19, а инвеститорите продължават да разпродават китайските акции, на фона на задълбочаващата се имотна криза и рисковете, свързани с дълговете на местните правителства.

Глобалното търсене също остава сравнително слабо, като официалните данни показват, че активността в огромния производствен сектор на Китай се свива през януари.

Китайската икономика нарасна с 5.2% през 2023 г., постигайки официалната цел от около 5%, но възстановяването ѝ е много по-нестабилно, отколкото очакваха инвеститорите.