Цените на жилищните имоти в Германия може да паднат с до 30% от пика си през 2022 г., прогнозира пред Reuters един от най-големите наемодатели в страната. Оценката е по-песимистична от тези на конкурентите на компанията и подчертава продължаващата заплаха за най-голямата европейска икономика.

Главният изпълнителен директор на TAG Immobilen Мартин Тийл очерта мрачна картина за най-големия пазар на жилищни имоти в Европа, на който цените вече паднаха с 10% като част от най-сериозния имотен срив в Германия от едно поколение насам.

"Очакваме допълнителна загуба на стойност"q казва Тийл, допълвайки, че макар той да прогнозира спадът в цените на имотите да формира дъно от 20% през есента, TAG взема предпазни мерки за по-лоша ситуация.

"Трябва да сме подготвени в случай, че спадът не е от 20%, а от 25% или 30%. Счетоводният баланс трябва да може да издържи на това. Просто имаме нужда от този буфер", казва Тийл.

"Сключването на сделки на пазара в момента е изключително трудно. Почти не се виждат някакви големи сделки", казва той.

Имотната индустрия на Германия, оценявана на 670 млрд. евро, е съществено важен стълб от икономиката, допринасяйки с едно на всеки 10 работни места, близо една пета от икономическата продукция и засенчвайки дори автомобилният сектор на страната, според Германската имотна федерация (ZIA).

Тийл казва, че след коригирането на стойността на портфейла на TAG от 85 000 германски домове с 13% надолу от средата на 2022 г., той очаква общ спад в стойност от 20% до юни.

Неговата прогноза е значително по-негативна от тази на най-голямата публична имотна група в страната Vonovia, чийто главен изпълнителен директор Ролф Бух заяви пред Reuters, че е предпазлив оптимист и че най-лошото е приключило.

Vonovia занижи стойността на своите имоти с близо 10% до юни, а групата обяви загуба в размер 4 млрд. евро.

"Не мога да гарантирам, че няма да видим пазарни оценки, които са малко по-ниски през следващата половин година", заяви Бух, чиято компания притежава близо 550 000 апартамента.

"Изглежда обаче, че пазарът достига дъно" казва още той. "Подобно на Формула 1, скоро ще излезем от завоя и след това ще наберем скорост. Този момент наближава, но сега все още сме натиснали спирачката".

LEG Immobilien, която е вторият най-голям публичен наемодател в Германия, е коригирала надолу стойността на своите 166 000 апартамента с повече от 10% до средата на миналата година и даде индикации за допълнителни корекции с до 6%.

Главният изпълнителен директор на LEG Ларс фон Лакум обаче не очаква 30% спад.

"Германският имотен пазар няма да се срине", казва фон Лакум пред Reuters.

Години наред имотите в Европа и по-конкретно в Германия процъфтяваха на фона на ниските лихви, което повиши значително търсенето. Внезапният скок в лихвените проценти и разходите за строителство доведоха някои строителни компании до неплатежоспособност, след като банковото рефинансиране пресъхна, а имотният пазар „замръзна“.

Засега Германия е най-тежко засегната от проблемите на имотния пазар, които се отразиха още на Китай и на САЩ. Работните места са по-застрашени, а от индустрията призоваха за спешна помощ.

В Европа секторът получи удар с изпадането в неплатежоспособност на притежаваната от имотния магнат компания Рене Бенко Signa, което постави под заплаха огромните му търговски активи и бъдещето на Chrysler Building в Ню Йорк.

Коментарите на Тийл предоставят поглед към индустрия, която до голяма степен е в ръцете на малки, непублични компании.

Много инвеститори и мениджъри, които са разговаряли с Reuters, не са склонни да отчитат загуби, надявайки се състоянието на пазара да се подобри.

Малкото сделки също затрудняват определянето на цените, въпреки че това би могло да се промени, ако вероятното понижение на лихвите, очаквано в средата на тази година, възобнови активността на пазара.

Тийл казва, че докато публичните компании са били принудени да действат бързо, много продавачи се бавят по отношение на понижаването на цените.

"Потенциалните купувачи знаят, че цените са се променили. Двете страни са доста далеч една от друга. По тази причина имаме и частичен застой."

Главният изпълнителен директор на TAG заяви, че е преценил погрешно мащабите на спада, което е причинило компанията да спре изплащането на дивиденти, да продава имоти и да набира капитал.

"Ако бяхте попитали в началото на 2022 г. дали цените на апартаментите ще паднат с 20%, вероятно щях да ви кажа, че това е невъзможно и че бизнесът е прекалено стабилен за това."

Перспективите за 2024 г. остават мрачни, като от икономическия институт DIW прогнозират, че разходите в строителството тази година ще паднат за първи път от финансовата криза, преди да се стабилизират през 2025 г.