Разположен в северната част на Централен Китай, древният град Сиан отдавна е известен със своята 2000-годишна теракотена армия - атракция, която привлича пътешественици от цял свят.

Но този месец всички погледи са насочени към още един от историческите му обекти – Градската стена, за която се смята, че е една от най-впечатляващите оцелели традиционни отбранителни системи в света, както и сред единствените завършени древни градски стени в Китай.

13-километровото укрепление с размери 12 метра височина и 5 метра широчина е домакин на годишно светлинно шоу като част от честванията на Лунната Нова година/Пролетния фестивал.

Хиляди ослепителни светлини и фенери преобразяват масивната стена, която се извива около древното сърце на Сиан. Вътре укреплението все още носи следите на имперска столица на няколко китайски династии.

Тъй като 2024 е годината на Дракона, митичният звяр има още по-голямо присъствие на фестивала и е представен сред 20-те комплекта фенери, изложени на стената.

Сред най-зашеметяващите инсталации е 18-метров драконов фенер, който сякаш реве, а пронизващите му сини очи и дискретно боядисани червени люспи се носят над осветени импровизирани облаци.

Други тематични инсталации подчертават историята на града, пейзажите и детските фолклорни приказки. Културни представления и други дейности също се провеждат на стената като част от фестивала.

52-дневен празник на светлината

Фенерите са важна част от отбелязването на Лунната Нова година, като дори имат свой собствен ден - Фестивал на фенерите. Китай официално го отбелязва на 15-ия ден от първия лунен месец (24 февруари през 2024 г.).

Наричан Yuanxiao (Yuan означава начало, а Xiao нощ), той се провежда в чест на първото пълнолуние за годината, отбелязвайки края на зимата и началото на пролетния сезон, когато празненствата по случай Лунната Нова година приключват.

Въпреки че Фестивалът на фенерите официално е определен да се провежда в рамките на един ден, изложбите и арт инсталациите в негова чест, създадени из цял Китай, често се поддържат няколко седмици, за да дадат възможност на местните жители и туристите да им се насладят.

Светлинното шоу в Сиан, открито на 2 февруари, ще продължи 52 дни, според официални лица, цитирани от CNN.

Фестивалът на фенерите е време, в което приятелите и семейството се събират, за да се наслаждават на празника, да се посмеят и да решават остроумни гатанки, свързани със светлините.

В миналото Фестивалът на фенерите е един от редките дни в годината, в който на неженените момичета и момчета е било позволено да се срещат помежду си, като всички са се събирали под редици фенери. Ето защо някои го наричат китайския Свети Валентин.

Твърди се, че традицията е придобила популярност по време на китайската династия Хан преди около 2000 години.

Целогодишна атракция

Когато не е осветена от фенери, Градската стена на Сиан предоставя на местните жители и туристите релаксиращо пространство за колоездене или прохладна разходка, като същевременно предлага панорамни гледки.

Построена през династията Мин със сложни подвижни мостове, кули и ров, стената някога е една от най-впечатляващите военни отбранителни системи в света. Тя защитава град, от който започват пътуванията по Пътя на коприната, а една от 13 китайски династии го избрара за своя столица.

Сега стената се изправя между съвременния Сиан и стария център на града.

Смята се, че основателят на Facebook Марк Зукърбърг се е наслаждавал на сутрешен джогинг на върха на стената по време на пътуване до града през 2015 г. Година по-рано - през 2014 г., тогавашната първа дама на САЩ Мишел Обама скача на въже и танцува на Градската стена на Сиан.