Правописна грешка в отчета за приходите на Lyft за четвъртото тримесечие доведе до временен скок на акциите на американската компания за споделено пътуване, съобщава CNN.

В отчета за финансовите резултати, публикуван след края на борсовата сесия във вторник, Lyft първоначално посочи, че брутният марж на печалбите ще се увеличи с 500 базисни пункта (5 процентни пункта), което доведе до рязко поскъпване на акциите на компанията в следборсовата търговия. 

Впоследствие обаче се оказа, че в информацията е добавена погрешно една нула и действителната прогноза на компанията е много по-ниска - с 50 базисни пункта.

В конференцията на ръководството, проведена малко след пускането на отчетите, главният финансов директор на компанията Ерин Брюър предостави правилната оценка и коригира грешната информация. 

Акциите на Lyft скочиха до 19.70 долара за брой, след като се търгуваха за около 12 долара през деня, реализирайки ръст от 62% спрямо затварянето. След изясняването на грешката обаче те паднаха до около 14.13 долара, или с около 18% над последната цена на затваряне. 

Като цяло Lyft отчете 17% годишно увеличение на брутните резервации за тримесечието и приходи от 1.2 милиарда долара, което е 4% увеличение на годишна база.

"Ние влязохме в 2024 г. с много импулс и ясен фокус върху оперативните постижения, което позиционира компанията да стимулира значително разширяване на маржа и първата ни пълна година на положителен свободен паричен поток“, каза Брюър в изявлението пред акционерите.

Компанията за споделено пътуване обаче продължава да работи на минус. Lyft отчете нетна загуба от 340.3 милиона долара за цялата 2023 г., което е значително подобрение, в сравнение с отчетените 1.6 милиарда долара загуба за цялата 2022 г.