Няма как да управляваме задълженията си, ако нямаме представа за точния размер на месечните приходи и разходи. В основата на личните финанси стои съставянето на ясен бюджет, коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио Рени Миткова, управител на ЕОС Матрикс.

Защо трябва да имаме месечен бюджет? 

Ако искаме нашите лични финанси да са под контрол, трябва да се научим да съставяме бюджет, в който да следим и планираме както разходите, така и приходите.

Когато сме наясно с какъв доход разполагаме и каква част от него можем да заделим, ще знаем дали можем да си позволим да поемем ново задължение или не, заяви Райна Миткова. 

По думите ѝ, много хора се оказват в ситуация да изплащат по 4-5 кредита наведнъж и въпреки че имат добра работа и висока заплата, се оказва, че парите в края на месеца не стигат.

Основната причина за това е, че те нямат разписан ясен месечен бюджет и не са наясно за какво отиват основните им разходи. 

"Една добра практика е да заделяме средства за непредвидени разходи, като правилото е, че те трябва да са в размер между 3 и 6 месечни заплати.

Този буфер дава възможност да се покриват неотложни плащания, без да се налага тегленето на допълнителни кредити за неща, като ремонти, здравни услуги и т.н.", обясни Миткова. 

Колко важна е финансовата култура? 

Тя каза още, че финансовата култура е основополагаща за доброто управление на личния бюджет, но, за съжаление, това е тема, по която родителите не говорят често с децата си 

"Финансовите умения са като четенето и смятането. Колкото по-рано ги придобие човек, толкова по-голям шанс има да бъде наясно с различните финансови продукти, когато стане самостоятелен.

Първите уроци трябва да започнат с джобните пари, които родителите дават на децата си. И е по-добре финансовите "грешки" и уроците от тях да се научат на ранна възраст, отколкото след това", смята експертът. 

Тя добави, че все повече млади хора започват да се интересуват от това как да управляват по-добре парите си. Една от причините е високата инфлация, която наблюдавахме през последните две години. 

Какви са признаците, че сме прекалили с тегленето на кредити?  

"Много е трудно човек да разбере, че се пуска по дълговата спирала. В момента, в който се наложи да вземем един кредит, за да погасим друг, трябва да ни светне "червената лампа".

Ако сме стигнали до този момент, дори когато икономическата ситуация е благоприятна, както в момента, трябва да се опитаме да направим ясен разчет на личните си финанси", обясни Райна Миткова. 

Ако приходите не достигат, човек трябва или да се опита да ги повиши, намирайки допълнителни работни ангажименти или работа с по-високо заплащане, или да се опита да намали месечните разходи.

За това има различни начини, включително и предоговаряне на кредитите и понижаване на месечните вноски по тях. 

По думите ѝ, има две основни стратегии за погасяване на натрупаните дългове. Първата, която се базира на икономическата логика, гласи, че първо трябва да бъдат покрити най-скъпите задължения - бързи кредити, кредитни карти и т.н.

Втората пък предвижда погасяване на най-малките по размер заеми, тъй като това вдъхва мотивация и показва, че проблемът може да се реши, дори и с малки стъпки. 

В много случаи има и възможност за "пакетиране" на задълженията, така че те да бъдат обединени в един общ кредит, който да бъде по-управляем и да бъде договорен така, че вноските да не тежат толкова на месечния бюджет.