Американските акции поскъпнаха до нов исторически връх миналата седмица, но позитивният тренд на Уолстрийт може да бъде прекъснат, ако икономиката на САЩ се върне към сценария на стагфлация от 70-те години на миналия век. Това се посочва в анализ на JPMorgan Chase, цитиран от Yahoo Finance. 

Главният пазарен стратег на банката Марко Коланович предупреждана, че икономиката може да се отклони от настоящия баланс, при който тя нито се разширява, нито се свива твърде бързо, и да навлезе в период на стагфлация, подобен на този, който преживява през 70-те години.

Какво представлява стагфлацията?

Стагфлацията е комбинация от икономическа стагнация и висока инфлация, характеризираща се с нарастващи потребителски цени, както и висока безработица.

Феноменът опустошава американската икономика през 70-те и началото на 80-те години, тъй като рязкото покачване на цените на петрола, нарастващата безработица и ниските лихви тласкат индекса на потребителските цени до ниво от 14.8% през 1980 г. Ситуацията принуждава Федералния резерв да повиши лихвените проценти до почти 20% през същата година.

"Има много прилики с настоящите времена. Вече имахме една вълна на инфлация и започнаха да се появяват въпроси дали може да се избегне втора вълна, ако монетарните политики и геополитическите развития останат в този курс“, коментират анализаторите на JPMorgan. 

Има ли опасност от нова инфлационна вълна? 

Страховете от стагфлация се засилиха през 2022 г., когато Федералният резерв започна агресивно да повишава лихвените проценти, за да потуши бушуващата инфлация. Тези опасения отчасти бяха разсеяни миналата година на фона на данните, че ценовият натиск намалява без съществен удар върху икономическия растеж.

Напоследък обаче се наблюдават някои признаци, че напредъкът в битката с инфлацията се забавя. Данните за индекса на потребителските цени в САЩ през декември и януари бяха над прогнозите, което поражда опасения, че инфлацията може да се стабилизира на необичайно високо ниво.

Инвеститорите преди това залагаха на поредица от агресивни намаления на лихвените проценти тази година, но тези очаквания бяха отхвърлени след по-горещите от очакваното инфлационни доклади и предпазливите съобщения от страна на Фед.

"Инвеститорите трябва да са наясно, че има сценарий, при който лихвените проценти трябва да останат по-високи за по-дълго време и може да се наложи Фед да затегне финансовите условия“, коментира Коланович.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън също посочва икономическите прилики между 70-те години на миналия век и 2024 г., включително големите фискални дефицити, огромните държавни разходи и променящите се търговски потоци.

"Малко съм скептичен дали настоящия сценарий на балансиран растеж ще може да се запази", заяви Даймън през декември в интервю за FOX Business.