Калифорнийският стартъп с българско участие Varda Space Industries се превърна в третата частна компания в света, успяла да върне на земята невредим товар от космоса, съобщава Space.com.

Капсулата от мисията W-1 на Varda Space Industries кацна в северната част на щата Юта миналата седмица, като свали на Земята кристали от антивирусно лекарство, "отгледани" в орбита. 

Успехът прави Varda едва третата компания, извадила непокътнат космически кораб от орбита. Другите две са аерокосмическите гиганти SpaceX (с апарата Dragon) и Boeing (с капсулата Starliner).

Един от основателите на Varda Space Industries е българинът Делят Аспарухов. "Отне ни 1128 дни, но успяхме. И ще го правим отново и отново. Ще установим първата индустриална галактическа империя”, написа той в социалната мрежа X след успешното приземяване на капсулата. 

Varda планира да бъде основен играч в сферата на т. нар. орбитално производство. Според компанията, този вариант предлага някои сериозни предимства. 

"Обработката на материали в микрогравитация или почти безтегловни условия, каквито има в космоса, предлага уникална среда, недостъпна чрез наземна обработка.

Тези ползи произтичат основно от липсата на сили на конвекция и седиментация, както и способността да се формират по-съвършени структури поради липсата на гравитационни напрежения“, се посочва в уебсайта на компанията. 

Мисия W-1 дава на компанията шанс да тества продуктите си в реални условия. Конусовидната капсула с ширина от около метър, интегрирана в космическия кораб Rocket Lab Photon, който осигурява захранване, задвижване, навигация и други услуги, излетя през юни 2023 г. в мисията за споделено пътуване Transporter-8 на SpaceX.

Капсулата съдържаше материалите, необходими за отглеждане на кристали на ритонавир - антивирусно лекарство, използвано за лечение на СПИН и хепатит С.

Видът на товара е избран неслучайно, тъй като фармацевтичните продукти са едни от тези, които биха предложили най-висока стойност за евентуална космическа производствена индустрия.

Първоначалните планове на компанията предвиждали кристалите да бъдат върнати у дома само след месец или два в орбита.

Но операцията се проточила заради проблеми с получаването на необходимото одобрение за повторно влизане в атмосферата от Федералната авиационна администрация на САЩ и американската армия, която управлява целевите зони за кацане - тестовия и тренировъчен полигон в Юта и съседния полигон Dugway Proving Ground, и двата от които са западно отСолт Лейк Сити. 

Космическият апарат Rocket Lab Photon не е създаден за връщане към Земята, така че по-голямата част от него вероятно е изгоряла, но капсулата W-1 оцелява при огненото си пътуване през земната атмосфера. 

"Флаконите с ритонавир на борда на космическия кораб ще бъдат изпратени до нашите сътрудници Improved Pharma за характеризиране след полета.

Освен това данните, събрани през целия полет на капсулата, включително и частта, в която достигнахме хиперзвукови скорости, ще бъдат споделени с военновъздушните сили и НАСА по договор, който Varda има с тези агенции", уточняват от компанията. 

Изпълнителният директор и съосновател на Varda Уил Бруи публикува видео в X, направено от борда на капсулата W-1, в което може да се види как космическият кораб Photon Rocket Lab пада на Земята, след като капсулата се е отделила за обратното си пътуване.

Varda Space Industries е основана през 2020 г., но бързо се превръща от идея в компания с над 100 милиона долара първоначално финансиране, фабрика с площ от от 6300 квадратни метра и сателит в космоса. За компанията вече работят близо 100 служители.

Според Делян Аспарухов, сделките на Varda с фармацевтичните компании ще се основават на получаване на възнаграждения в бъдеще - ако изследванията дадат добър резултат, компанията може да събира средства от продажбите на лекарствата за даден период от време.