Има вероятност дори и туристи, които имат най-малък уклон към четенето, да са преминавали без да знаят покрай домовете на някой и друг известен автор по време на своите пътувания.

От последния дом на Джон Кийтс в близост до Испанските стълби в Рим през тропическата вила на Ърнест Хемингуей в Кий Уест до родния дом на Луси Мод Монтгомъри на остров принц Едуард, домовете на автори, превърнати в музеи, изобилстват и дори вдъхновяват библиофилски поклонения.

За книжните червеи, които обаче искат нещо повече от дневно посещение, има няколко места по света, които позволяват на посетителите да пренощуват в домовете на своите литературни герои.

Независимо дали това ще ви доближи до творчеството на даден автор или пък просто ще запали творческа искра, ето пет уникални места, на които почитателите на книгите могат да отседнат.

Вилата на брега на Иън Флeминг

Оракабеса, Ямайка

Можете да чуете фразата "разклатено, не разбъркано" в бутиковия хотел GoldenEye в Оракабеса. Коктейлът, увековечен от Джеймс Бонд, води своето начало от хотела, в които някога е живял създателят на агент 007 Иън Флеминг, а заможните му гости се придържат с гордост към него.

Докато бил в Ямайка през 40-те години на миналия век - като част от военноморска разузнавателна мисия преди да стане писател, Флеминг се влюбва в района около залива Оракабеса, заричайки се някой ден да се завърне.

Впоследствие той придобива 15 акра земя и проектира вила, която кръщава GoldenEye на името на военноморската мисия, която го води на Карибския остров. От този дом Флеминг написва всичките 14 книги за Джеймс Бонд.

След смъртта на автора вилата става част от по-голям комплекс. В днешно време целият имот запазва атмосферата на блясъка и секси изтънчеността, които определят живота и творчеството на британския шпионин, превърнал се в автор.

Вилата на Флеминг предлага върховен лукс и уединение. Тя разполага с две допълнителни постройки вили за гости, личен иконом и готвач, собствен плаж и басейн и най-вече бюрото на Флеминг, на което се ражда агент 007.

Ваканционният имот на Агата Кристи

Девън, Англия

Агата Кристи може да е кралицата на детективските романи, но истинският живот на авторката, в това число и мистериозното ѝ изчезване за седмици през 1926 г., е също толкова богат, колкото и сюжетът на нейните разкази.

Почитателите на госпожица Марпъл и Еркюл Поаро могат да се доближат до сърцето и гения на Кристи, като отседнат в бившия ѝ ваканционен имот в Девън, Англия.

Величественият дом от 18-и век, наречен Грийнуей, е мястото, където Кристи отсяда за Коледа и през лятото. Той сега се управлява от Националния тръст и е отворен за посещение. Посетителите, които резервират нейния апартамент в имението, обаче ще разполагат с просторно жилище на два етажа с четири спални и собствен достъп до градината.

И макар апартаментът за гости да разполага със съвременно обзавеждане, останалата част от Грийнуей е в стила на Кристи от 5-те години на миналия век. Домът е изпълнен с предмети от личната колекция на авторката, в това число артефакти от археологически разкопки.

Имение на поети във Флоренция

Флоренция, Италия

Не един, а двама известни поети са наричали тази просторна флорентинска вила дом в течение на нейното над 8-вековно съществуване. Torre di Bellosguardo е построена и поръчана през 13-и век от Гуидо Кавалканти - един от най-великите поети на Ренесансова Италия и най-добър приятел на Данте Алигиери. Имението е построено като семеен дом и ловна хижа и е разположено на хълм, разкриващ зашеметяващи гледки към Флоренция.

През вековете вилата става дом на династията Медичи, която управлява Тоскана в продължение на около 300 години, на различни аристократи, а в началото на 20-и век и на друг известен поет на име Габриеле Д‘Анунцио.

Други известни писатели, сред които Уго Фосколо, който написва стихотворение, вдъхновен от пейзажа на Torre di Bellosguardo, са идвали тук като посетители.

През 1990 г. - след превръщането му в девически интернат и 10-годишна реставрация, Torre di Bellosguardo се преражда в хотел с 16 стаи с антики, които са достойни за музейни експонати и запазени оригинални стенописи, дело на ренесансовия творец Бернардино Покети. Днес мястото остава популярно сред писателите, които търсят вдъхновение сред хълмовете на Тоскана.

Постоянната хотелска стая на Тенеси Уилямс

Ню Йорк, САЩ

В края на живота си ексцентричният драматург и носител на наградата Пулицър Тенеси Уилямс превръща модерния хотел Elysée в Манхатън в свой дом. Уилямс, който е автор на пиесите „Стъклената менажерия“ и „Трамвай на име желание“, както и на редица други, се настанява в Elysée в края на 60-те години на миналия век и остава там до смъртта си през 1983 г.

Смята се, че докато живеел там, той държал гостите на хотела будни с денонощното тракане по пишещата си машина. Днес гостите могат да си направят резервация и да отседнат на мястото, което е било част от нетрадиционното жилище на Уилямс.

Известен като Sunset Suite по неговото време, днес апартаментът с площ 83 кв. м (който заема по-голяма част от просторния апартамент, в който е живял Уилямс), носи името Апартаментът на Тенеси Уилямс и е украсен със снимки и писани на ръка бележки от живота и кариерата на автора.

Градската къща на Джейн Остин

Лондон, Англия

Идиличните английски провинциални домове - с огромните си площи, картини по стените и имена, достойни за своето място в историята, съществуват почти като самостоятелни герои в романите на Джейн Остин.

Кой може да забрави реакцията на Елизабет Бенет, когато вижда за първи път имението на г-н Дарси - Пембърли, или Абатството Нортангър, около което Остин пише цяла книга?

Въпреки величието на домовете в нейните романи и значението им за нейното творчество, самата Остин се мести от дом на дом след смъртта на своя баща свещеник. Заедно с майка си и сестра си тя живее в няколко скромни жилища до края на живота си, като често отсяда при роднини и приятели.

Някои от тези временни домове днес са места, в които почитателите на Остин могат да отседнат. Най-известен от тях е градската къща на любимия брат на Остин - Хенри, където Джейн живее на няколко пъти и където се смята, че е работила по няколко от романите си. Домът на Хенри днес е стилен бутиков хотел в шикозния квартал Мерилебон, известен като Градската къща на Хенри.

Ако разполагате с по-скромен бюджет, жилище в Бат, където Остин живее с майка си в продължение на четири години в периода 1801 - 1805 г., може да бъде наето през платформата Airbnb.