Втората индустриална революция, продължила от последните десетилетия на 19-и до първите на 20-и век, носи на човечеството нови технологии и изобретения, които водят до драматични промени в икономиката и начина, по който хората живеят и работят в Европа, Великобритания и особено в Съединените щати.

Стоманодобивните и химическите заводи и огромните индустриални фабрики заливат пазара с огромни количества потребителски стоки, електрическата енергия захранва все повече уреди и машини, а новите форми на транспорт и комуникация свързват хората по-бързо и по-ефективно от всякога. 

Механизираното земеделско оборудване променя начина, по който се произвежда храната и превръща селското стопанство в голяма индустрия.

Това е и период, в който иноваторите се осмеляват да мечтаят за големи проекти и да поемат големи рискове чрез нови разработки или чрез усъвършенстване на съществуващите продукти. В резултат на това някои от тях натрупват огромни богатства.
 
Ето някои от най-значимите изобретения от Втората индустриална революция:  

Въздушната спирачка

Влаковете съществуват отпреди Втората индустриална революция, но били жертви на чести инциденти, тъй като забавянето и спирането им е тромав процес. Но това се променя благодарение на самоукия инженер Джордж Уестингхаус, който напуска колежа след три месеца обучение, защото бил твърде зает да изобретява разни неща. 

През 1872 г. той получава патент за гениална система, която използва въздушно налягане, за да държи спирачките на влака неактивирани. Когато машинистът на влака намали налягането, спирачките се задействат, забавят въртенето на колелата и влакът спира. 

Въздушните спирачки на Уестингхаус помагат за превръщането на железниците в безопасно и надеждно средство за превоз на хора и стоки.

Електрическата крушка

Томас Едисън - може би най-известният изобретател в американската история, създава много от многобройните си иновации - от фонографа и филмовата камера до алкалната акумулаторна батерия, по време на Втората индустриална революция.

Но може би най-влиятелният му пробив е изобретяването и пускането на пазара на първата електрическа крушка с нажежаема жичка, която е дълготрайна и практична за широка употреба.

Едисън излиза с идеята да постави карбонизирана бамбукова жичка във вакуумна крушка и след това да я нагрее, за да произведе светлина. Той продължава да се занимава с творението си и в крайна сметка, подобрява крушките си толкова много, че те успяват да издържат 1200 часа. 

Изобретението на Едисън, за което той получава патент през януари 1880 г., осветява домове и предприятия в цялата страна и спомага за създаването на култура, която определя дните си по часовника, а не по времето на изгрева и залеза.

Рафинирането на петрол

В началото на 1900 г. Уилям Бъртън, химик и изпълнителен директор на базираната в Индиана Standard Oil Co., разработва процес, при който суровият петрол се поставя в контейнер и се нагрява, докато достигне температура от над 370 градуса по Целзий. 

При тази температура суровината се разпада на по-прости и по-полезни странични продукти - бензин, мазут и др. Те позволяват не само задвижването на двигателите с вътрешно горене, но и производството на асфалт и други материали, които стоят в основата на изграждането на модерната инфраструктура.

Клавиатурата QWERTY

Подобно на много съвременни изобретения, пишещата машина не е резултат от работата на един единствен гений, а е разработена постепенно от поредица визионери, започвайки още от средата на 18-и век. Но едва през 1870 г. влизат в продажба първите наистина практични пишещи машини. 

През 1878 г. далновидният машинописец Кристофър Латъм Шоулс - бивш журналист и митнически инспектор, излиза с идеята да оборудва пишеща машина с клавиатура по стандарта, който днес познаваме като QWERTY, чиято подредба на буквите е предназначена да забавя леко пръстите на пишещия и да предотвратява засядането на машините.

Клавиатурата QWERTY триумфира над останалите подредби на клавишите и се превръща в популярната система. Марк Твен я използва, за да напечата своя роман от 1883 г. "Животът на Мисисипи", който е смятан за първото литературно произведение, написано на пишеща машина. 

Небостъргачите  

Сградата на Home Insurance в Чикаго, завършена през 1885 г., е първият модерен небостъргач с метална рамка. Тази структура позволява строителството по-високи сгради без огромната тежест на традиционната тухлена зидария. Инженерът и архитект Уилям Ле Барон Джени измисля дизайна, който използва стоманени I-образни греди, валцувани във фабриката Карнеги в Питсбърг.

Това е първият случай, в който стоманата се използва като строителен материал и отбелязва началото на цяла ера, в която високите офис сгради и кули започват да се издигат във всички американски градове. Тази промяна драстично променя облика им и прави възможно много по-голям брой хора да живеят и работят в тях.  

Тракторът

Преди появата на механизираното земеделие фермерите трябвало да отделят част от площите си за отглеждане на зърно, за да хранят коне и мулета, които им помагали да обработват земята. До 90-те години на 19-и век фермерите вече използвали машини, задвижвани с пара, но те били тромави и опасни, тъй като всяка искра от котела можела да подпали полето и реколтата.

Изобретателят от Айова Джон Фролих измисля решение на проблема, като заменя парния апарат с едноцилиндров бензинов двигател. След като изпробва модифицираната машина в големите полета на Южна Дакота, той я показа на група бизнесмени от Айова, които основават Waterloo Gasoline Traction Engine Company. 

На компанията й трябва известно време, за да набере скорост, но през 1914 г. нейният Model R Waterloo Boy Tractor се превръща в истински хит сред земеделците.

Бензиновите трактори се оказват ключови за повишаването на селскостопанската производителност и позволяват на американските фермери да изхранват нарастващото население на страната. 

Самобръсначката 

В дните, когато единственият избор на мъжете за бръснене бил бръсначът, който трябвало редовно да се заточва с каиш, за някои било по-безопасно и по-удобно просто да си пуснат брада.  

Но през 1895 г. на един пътуващ търговец на име Кинг Жилет му хрумва идеята за бръснач с дръжка, която използва малко метално острие за еднократна употреба. То може да бъде изхвърлено и заменено, когато се изтъпи. 

Първоначално металурзите от Масачузетския технологичен институт му казват, че идеята няма да проработи, но в крайна сметка, той намира инженера Уилям Емери, обучен в същия университет, който успя да създаде острието. През 1901 г. е създадена American Safety Razor Company, а Жилет получава патент за безопасната самобръсначка с ножчета за еднократна употреба през 1904 г. 

Безжичните комуникации  

Изобретяването на телеграфа през 1844 г. прави възможно хората да комуникират за първи път незабавно на дълги разстояния, но те остават ограничени от необходимостта да бъдат поставени километри кабели за свързване.

В средата на 90-те години на 19-и век италианският изобретател Гулиелмо Маркони разработва по-добър метод - предаване на съобщения чрез радиовълни. Маркони не получава особено голямо насърчение в собствената си страна, затова се премества да живее в Англия и създава компания за безжичен телеграф. През 1899 г. технологията на Маркони вече била способна да изпраща съобщения през Ламанша и от кораби.

През 1901 г. той постига друг, още по-грандиозен успех - безжична телеграфна станция в Корнуол, Англия, успешно предава съобщение през Атлантическия океан до друга негова станция в Сейнт Джонс, Нюфаундленд. 

Пробивът на Маркони поставя началото на глобалните комуникации, които водят до появата на съвременните мобилни телефони и интернет, свързващи милиарди хора по света.