На днешния ден през 1839 г. е роден Емил Шкода - чешки инженер, индустриалец и предприемач. Шкода е основател на Škoda Works, предшественик на днешния автопроизводител Škoda Auto.    

Емил Шкода е роден в семейството на физик, който се занимава активно и с политика в Пилзен, Западна Бохемия, тогава част от империята на Хабсбургите. Той изучава инженерни науки в гимназия в Прага, а след това учи в техническия университет в Карлсруе. 

През 1866 г. избухва Австро-пруската, а Шкода се връща в своя роден град Пилзен, където впоследствие става главен инженер на малка машиностроителна фабрика.

Няколко години по-късно той купува фабриката, разширява я, построява железопътна линия до нея и започва да залага основно на производството на оръжия.

През 1890 г. построява нова фабрика, в която произвежда картечници за армията на Австро-Унгария. Производствените му съоръжения продължават да се разрастват в следващото десетилетие.  

В крайна сметка, през декември 1899 г., малко преди смъртта на Емил Шкода, те са реорганизирани в акционерното дружество Škoda, на което той става генерален директор.

Заводите му произвеждат съоръжения за захарни заводи в Турция, за пивоварни из цяла Европа, както и оръжия за Далечния изток и Южна Америка. Голяма част от продукцията отива за износ.

Шкода строи и модерен стоманодобивен завод, и цех за валцоване. Произвеждат се локомотиви, машинни инструменти, а част от продукцията е предназначена за корабостроителната промишленост.

Заводите доставят част от оборудването за водноелекрическата централа при Ниагарския водопад, както и шлюзове за Суецкия канал.

Емил Шкода умира на 8 август 1900 г., по време на пътуване с влак в Австрия, където е на почивка.

През 1924 г. компанията придобива чешкият автопроизводител Laurin-Klement, който е преименуван на Škoda Auto и постига сериозни успехи в следващите години. 

Историята на компанията през Втората световна война е сложна. Тя запазва своята идентичност, но автомобилопроизводството е отделено от тежкото машиностроене. През 1945 г. 70% от производствените й мощности са унищожени при бомбардировки, а компанията губи част от чуждите си пазари.

През 1945 г. тя е национализирана. Škoda Works постепенно е разделена на няколко подразделения. След политическите промени през 1989 г. Škoda тръгва по пътя на приватизацията и се насочва към нови пазари. В момента компанията е част от Volkswagen Group.