Европейският съюз ще трябва да наложи огромни мита от около 50 процента, ако иска да спре потока от евтини китайски електрически превозни средства към Стария континент. Това показва анализ на изследователската компания Rhodium Group, цитиран от Financial Times. 

Голямото антидъмпингово разследване на Брюксел на китайските електрически автомобили се очаква да приключи до седмици, но изследователите от Rhodium Group казват, че всякакви наказателни действия вероятно ще бъдат твърде плахи, за да възпрат китайските производители.

"Очакваме Европейската комисия да наложи мита в диапазона между 15 и 30 процента. Но дори ако митата са в горния край на този диапазон, някои базирани в Китай производители все още ще могат да генерират удобни маржове на печалба от автомобилите, които изнасят за Европа, поради значителните предимства в разходите, на които се радват“.

Според експертите, ще са необходими митнически тарифи в диапазона от 40 до 50 процента, а може би дори по-високи за вертикално интегрираните производители - като BYD, за да направят европейския пазар непривлекателен за китайските износители на електромобили.

Моделът Seal U на BYD, например, се продава за 20 500 евро в Китай и за 42 000 евро в ЕС. Очакваната печалба е съответно 1300 евро и 14 300 евро, което дава силен стимул за износ, според Rhodium.  

Какви мита плащат китайските автопроизводители?

Вносителите вече плащат 10-процентна тарифа в ЕС, възлизаща на приблизително 2100 евро на превозно средство. В доклада се казва още:

"Според нашите изчисления, 30-процентно мито пак ще остави компанията с 15% (4700 евро) премия за ЕС спрямо печалбите й в Китай, което означава, че износът за Европа ще остане много привлекателен“.

BYD може дори да намали цените, за да постигне целта си да завладее 5% от пазара на ЕС до 2025 г. и 10% до 2030 г. Много други китайски EV модели все още ще се радват на висока премия по отношение на печалбите си в ЕС.

От Rhodium изчисляват, че средното наказателно мито във всички сектори, в които ЕС е открил случаи на държавно субсидиране, е 19%, ако засегнатите компании си сътрудничат, както направиха китайските производители на автомобили BYD, SAIC и Geely.

Брюксел обяви разследването си през октомври, след като скокът на вноса заплаши местните производители, които също преминават от производство на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електрически.

Вносът на електромобили от Китай, включително от некитайски производители със заводи там, се е увеличил от $1.6 милиарда през 2020 г. до $11.5 милиарда през 2023 г. Пазарният дял на китайските марки е нараснал повече от четири пъти през това време до 8% през 2023 г.

Очаква се той да достигне 11% тази година, като се повиши до 20% до 2027 г., според оценки на неправителствената организация Transport & Environment. 

Кого ще засегнат новите тарифи?

Германските и американските производители на автомобили, които произвеждат в Китай и продават в ЕС, също са уязвими на по-високите мита. Rhodium Group казва, че евентуална тарифа от 15% би унищожила печалбите от износа на Tesla от Китай за ЕС.

Пекин осъди разследването на Бюксел като протекционистко, заявявайки, че неговите компании просто са по-конкурентоспособни.

Представители на администрацията ЕС коментират пред FT, че предварителните мита може да влязат в сила още през май, въпреки че крайният срок е юли. Постоянните мита ще трябва да спечелят подкрепата на мнозинството от държавите-членки на ЕС и ще бъдат наложени през ноември. 

Според експертите на Rhodium, масивните инвестиции във фабрики означават, че китайските производители на автомобили са били задължени да изнасят, за да постигнат задоволителна възвръщаемост.

До 2026 г. годишният производствен капацитет на BYD в Китай ще достигне 6.6 милиона електромобила спрямо 2.9 милиона в края на 2023 г. За да реализира този капацитет в страната, BYD ще трябва да удвои продажбите си на забавящия се вътрешен пазар.

Все повече държави, включително и САЩ, вече налагат мита и ограничения, което превръща Европейския съюз в предпочитан пазар за китайските марки.

Експертите на Rhodium прогнозират, че политиците в Брюксел могат да използват други средства за защита на местната индустрия. Те биха могли да ограничат китайския внос от съображения за сигурност, като се има предвид колко данни събират превозните средства, или да фокусират потребителските субсидии за електрически превозни средства само върху модели, произведени в ЕС.

Европейската комисия заяви, че ще завърши проверките до края на април и ще оцени получените данни.