Турската лира пострада сериозно на валутните пазари през последните години и особено през последните дванадесет месеца. В началото на 2020 г. един щаски долар се търгуваше срещу 5.9716 лири.

Оттогава насам “зелените пари” поскъпнаха почти шесткратно спрямо валутата на южната ни съседка и в момента курсът ѝ се движи близо до историческото си дъно от 32.45 лири за долар. 

Тенденцията на поевтиняване беше обща за всички валути на развиващите се държави, които пострадаха от “бягството” на инвеститорите към по-безопасни, деноминирани в долари активи, в резултат на пандемията от COVID-19 и избухването на войната в Украйна. 

По-високите лихвени проценти в Съединените щати също насърчиха валутните търговци да прехвърлят по-големи части от експозициите си към долара, за да се възползват от предлаганите по-високи доходности. 

Турската лира обаче се обезцени много по-силно от останалите валути основно заради нетрадиционната парична политика на президента Реджеп Таийп Ердоган. Той поддържаше тезата, че в отговор на по-високата инфлация лихвените проценти не трябва да се повишават, а дори напротив -  да се намаляват, за да не пострадат кредитополучателите.

Тази линия обаче доведе до още по-драстично повишаване на цените, като инфлацията в Турция в момента възлиза на 68.6% годишно. 

Лирата падна до рекордно ниски нива след преизбирането на Ердоган миналата година, отчасти защото търговците очакваха турският президент да остане ангажиран с тези парични политики.

След изборите обаче Ердоган се върна към по-ортодоксалната парична теория. Той назначи икономически експерти на ключови постове в централната банка и финансовото министерство и им позволи да повишат лихвените проценти в опит да укротят необузданата инфлация. 

Кредитните агенции предполагат, че Турция може скоро да се възползва от повишаване на кредитния рейтинг в резултат на завръщането на Анкара към традиционната парична политика.

В резултат на това интересът на големите инвестиционни банки към турската лира започва да се възобновява и част от тях вече препоръчват на своите клиенти да увеличат експозицията си към валутата на южната ни съседка, пише Bloomberg.

Чужденците купуват лири или затварят “късите” си позиции (залозите срещу лирата в полза на други валути), което означава, че те очакват турската парична единица да поскъпне през следващите месеци.

Стратезите на Citibank коментират в един от последните си анализи, че в момента продават шестмесечни форуърдни контракти в щатски долари срещу турски лири, тъй като очакват, че лирата ще се представи силно в следващите няколко месеца.

JPMorgan също отбелязва, че очевидният ангажимент на Ердоган за по-високи лихвени проценти е променил перспективите пред турската лира. Структурното подобрение на текущата сметка на страната, заедно с предоставеното допълнително затягане на паричната политика и обещаното фискално затягане, позволяват перспективи за излишъци по текущата сметка.