Освен рамен и наденички, в последно време в смесените магазини в Южна Корея имат и друг популярен артикул — златни плочки.

Най-голямата верига магазини в страната - CU, си сътрудничи с Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO), за да предлага на клиентите си мини златни плочки, които се продават като топъл хляб.

От април в магазините на CU се предлагат най-разнообразни златни плочки с размерите на нокът и тегло между 0.1 и 1.87 грама. Плочка с тегло 1.87 грама се продава за 225 000 корейски вона (165.76 долара), а тези от 0.5 грама са с цена от 77 000 вона (56.6 долара).

Плочките от по 1 грам с цена 113 000 вона (83.1 долара) са били разпродадени за два дни, според местни медии. Плочките се предлагат с поздравителни послания, пожелания за рожден ден и различни дизайни.

Хората на възраст между 30 и 40 г. са най-активни в закупуването на тези златни плочки, като допринасят с над 41% към общите продажби. Клиентите в 40-те си години съставляват 35.2% от продажбите, следвани от тези на възраст между 50 и 60 г. (15.6%). Делът на купувачите на възраст между 20 и 30 г. е 6.8% от всички продажби.

Търсенето на златни плочки и монети в Южна Корея е нараснало с 27% на годишна база до 5 тона през първото тримесечие на годината на фона на повишаващите се цени на метала, според публикуван наскоро доклад на Световния съвет по златото. Това е най-рязкото тримесечно увеличение на покупките на злато в Южна Корея от повече от две години, се посочва в доклада.

Други магазини също се възползват от популярността на златото. Във веригата GS25 в Южна Корея клиентите могат да закупят малки златни плочки от вендинг машини.

“Обикновено във времена на икономическа несигурност, когато местната валута се обезценява, търсенето на физическо злато нараства, тъй като местните инвеститори търсят начини да инвестират в активи убежища,” казва Хенг Кун Хау, ръководител пазарни стратегии в UOB.

По данни на Korea Gold Exchange, цените на златото са скочили до рекордните 456 000 вона (335.3 долара) за 3.75 грама, или 0.13 унции. В същото време корейският вон е поевтинял с 5% спрямо долара от началото на годината и в момента се търгува на ниво от 1 358.7 вона за долар.

От Световния съвет по златото отбелязват тенденция на нарастващи инвестиции в златото напоследък сред по-младите жители на Азия, въпреки че цените на метала достигнаха рекордни стойности.

Актив убежище

“Много азиатски държави се борят с инфлация и икономическа несигурност за първи път от едно поколение насам,” казва Шаокай Фан, ръководител централни банки в Световния съвет по златото. “Логично е много млади инвеститори да проучват златото като начин да диверсифицират и защитят активите си.”

Потребителите в най-голямата азиатска икономика – Китай, също купуват злато, като колекционирането на златни зърна от 1 грам в стъклени буркани се превръща в тенденция сред по-младите. Китай също така лидер при потребителското търсене на злато, като страната изпревари Индия през 2023 г. и вече е най-големият купувач на златни бижута в света.

През миналата година гигантът в търговията на дребно в САЩ Costco се превърна в популярно място за закупуването на златни плочки с тегло от една унция.