Ръководителят на отдела за връзки с обществеността в най-голямата китайска онлайн търсачка Baidu се извини, след като нейни коментари, възхваляващи културата на „работа до припадък“, предизвикаха обществено недоволство.

В поредица от видеа, качени в Douyin - китайската версия на TikTok, Цю Джън заявява, че не носи отговорност за благосъстоянието на служителите, защото "не съм ви майка". Тя също така заплашва с отмъщение подчинените си, които се оплакват от начина, по който ги ръководи.

"Само с едно кратък текст мога да направя така, че за вас да стане невъзможно да си намерите работа в тази индустрия".

Тази седмица Цю призна, че нейните постове, които впоследствие бяха изтрити, са породили "много уместни" критики. "Размишлявам дълбоко върху тях и смирено ги приемам,” написа тя в WeChat.

Недоволството, предизвикано от Цю, подчертава прословутия лош баланс между работата и личния живот в технологичните компании в Китай.

Работният график 996

Основателят на Alibaba Джак Ма е наричал в миналото "благословия" това, че някой е част от "работния график 996", при който хората работят от 9 сутринта до 21 вечерта, шест дни в седмицата.

В едно от по-старите си видеа Цю твърди, че е толкова погълната от работата си, че не знае в кой клас е синът ѝ. В друго тя казва:

"Ако работите в сферата на връзките с обществеността, не очаквайте да почивате през уикендите. Телефонът ви трябва да е включен 24 часа в денонощието и да сте готови винаги да отговорите".

От Baidu не са коментирали ситуацията. В своето извинение Цю казва, че нейните видеа не отразяват позицията на Baidu и че не е търсила съгласието на компанията, преди да ги публикува.

"Извинявам се за това, че неуместните видеа доведоха до неразбиране от страна на обществеността на ценностите и корпоративната култура на моята компания. Ще се поуча от моите грешки, ще подобря начина, по който общувам и ще проявявам по-голяма загриженост за моите колеги".

В последните няколко дни в китайската платформа Weibo имаше разгорещени дискусии относно инцидента.

"Като вицепрезидент на компанията, г-жа Цю трябваше да знае, че нейните коментари и отношение биха отвратили подчинените ѝ, но въпреки това тя ги направи публично достояние. Това говори за факта колко откъсната от реалността е тя," пише един от потребителите.

"Предполага се, че тя ръководи отдела за връзки с обществеността на Baidu, но самата тя е силно въвлечена в пиар криза. Пример за липса на професионализъм," пише друг.