През март 2024 г. се наблюдава намаление на оборота в търговията на дребно с 0.6% спрямо предходния месец, показват предварителните данни на Националния статистически институт. 

На годишна база, спрямо март 2023 г., търговският оборот нараства с 0.3%.

Месечни изменения

През март 2024 г. е отчетено намаление на оборота при всички големи групи - търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали (с 2.3%), с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.8%) и автомобилните горива и смазочни материали (с 0.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки съществен спад е отчетен при компютърната и комуникационна техника (с 4%), в онлайн търговията (с 3.8%) и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности -(с 3.3%). 

Увеличение се наблюдава в търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 1.3%). 

Годишни изменения

През март 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8.6%), намаление се наблюдава при автомобилните горива и смазочните материали (с 15.5%), докато търговията с други нехранителни стоки запазва нивото си от предходната година. 

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-сериозен ръст е отчетен при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 22.3%). Спад е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 9.2%) и онлайн търговията (с 5.7%).