Светла Лесова е основател и изпълнителен директор на Видас Къмпани, която произвежда натурални напитки под марката VIDAS. Преди това близо 5 години управлява българското дружество на световния лидер в производството на шоколад, бисквити, дъвки и бонбони Mondelez International.

В същата компания е била директор Продажби и Стратегии за Източна Европа, Близкия Изток и Африка за две години и половина с отговорности в 90 държави.

В продължение на близо 10 години тя работи в друг мултинационален производител на потребителски стоки – Procter & Gamble, където първоначално отговаря за марки като Gillette и Braun, а през 2010 г. става и управител на Проктър и Гембъл България. През 2018 г. до края на 2019 г. оглавява като президент сдружение „Храни и напитки България“.

Трудно ли се стартира компания у нас? Екипът на Darik Business Review зададе този и други въпроси на Светла Лесова.

VIDAS

Трудно ли се стартира компания в България?

Да стартираш собствена компания не е задължително трудно. Трудно е да я “изградиш” по устойчив начин, така че да издържи на предизвикателствата и сътресенията, които неизбежно съпровождат всяко бизнес начинание. Но тази трудност не е нещо специфично само за България, това е предизвикателство, пред което се изправят почти всички компании по света.

Колко голяма е конкуренцията в сферата на здравословните храни и напитки в момента?  

Благодарение на интернет, световните тенденции в здравословните храни и напитки достигат до България почти мигновено, но отнема значително повече време да имаме тези продукти физически налични при нас, особено ако предпочитаме да са от местен производител.

Независимо от предизвикателствата, които българските компании срещат, факт е, че иновациите тук са постоянни и продуктите са със световно качество и изцяло в тренда. Което е чудесно. 

Разликата, в сравнение с други държави, се състои по-скоро в това, че конкуренцията на пазара на здравословни храни и напитки понякога не се вижда с просто око по рафтовете. Битката за вниманието на потребителите е повече в социалните мрежи и интернет.

От друга страна, чест прави на повечето вериги и независими магазини за био/органични храни, че подават ръка и дават шанс на по-малки български брандове да станат видими. А съдейки по нашия личен опит, когато продуктите се докажат сред потребителите, за тях се отварят и вратите на големите вериги магазини.

Към какъв тип потребители са насочени продуктите на VIDAS? 

Нашата напитки са плод на желанието ни да дадем алтернатива на конвенционалните безалкохолни напитки, така че изборът да не се свежда до вода/вода или вода/компромис, а да дадем възможност на хората да пият всеки ден. При това продукти с чист състав и достатъчно разнообразие от вкусове. 

В този смисъл, нашите продукти се приемат с отворени обятия от всички хора, които ценят преди всичко качествения състав, авторските вкусове и усещането за свобода, което продуктите ни дават. Това са основно хора в активна възраст, които имат добро разбиране за здравословното.

Интересно е, че това не са задължително жени и майки, нито пък хора само от големите градове, както човек би предположил. Темата с намаляването на добавената захар е това, което обединява всички потребители.

Промени ли се отношението на потребителите към здравословните продукти и на какво, според вас, се дължи това?

Определено. Доколкото преди десетина години възприятието към здравословните продукти започна като “глезотия”, сега съзнателността сред сънародниците ни е вече на съвсем друго ниво. Хората тук вече са напълно наясно, че има съставки, които трябва да се избягват без изключение.

От друга страна са наясно и че има продукти - основно тези, които консумираме ежедневно - които винаги трябва да се вземат в най-доброто възможно качество - плодове, зеленчуци, месо, напитки, защото ден след ден, негативните им ефекти се натрупват.

Интересно е, че интересите на потребителите се разширяват. Преди години се започна с био/органични продукти. Постепенно в кръга на “здравословното” се включиха заместителите на месо/млечни, а все повече актуалност придобиват и функционалните храни / напитки (каквито са всички VIDAS продукти). 

Какво предстои на компанията в близко бъдеще?

Ще продължим да разширяваме портфолиото с нови и иновативни продукти, които да подобряват качеството на живот. Мисията на VIDAS е да разработва и предоставя здравословна алтернатива на конвенционалните продукти.

Относно българския пазар, нашата цел е да запазим устойчивия си растеж, като разширяваме присъствието си в търговската мрежа в България, за да бъдат продуктите ни по-достъпни за повече хора.

През следващите няколко години екипът ни ще се фокусира и върху разработване на устойчив бизнес модел на новите международни пазари, на които марката стъпва, а именно Великобритания, САЩ и някои страни в Европа.